Ciężko wyobrazić sobie święta bez piernika – w staropolskiej kuchni gościły one na stole także na co dzień, jako że były niezwykle smaczne i można je było długo przechowywać. Każda gospodyni miała swój własny przepis.
Także i dzisiaj piernik cieszy się ogromną popularnością, zresztą bardzo słusznie. Poniżej prezentujemy przepis na piernik z kawą.
- 50 dag mąki,
- 25 dag miodu,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki bardzo mocnej kawy,
- 1/4 szklanki gęstej śmietany,
- 10 dag margaryny,
- łyżka oliwy,
- 3/4 torebki przyprawy do piernika,
- 2 jaja,
- żółtko,
- półtorej łyżeczki sody,
- bakalie,
- polewa czekoladowa.
Mąkę przesiewamy, dodajemy miękką margarynę, sodę rozprowadzoną w odrobinie wody oraz wszystkie pozostałe składniki i dokładnie je mieszamy. Pozostawiamy w cieple na co najmniej 8 godzin, w czasie których przygotowane przez nas ciasto będzie dojrzewało.
Długą formę, w której będziemy piec piernik, smarujemy masłem, posypujemy mąką, a następnie przelewamy do niej ciasto (oczywiście jak już dojrzeje) i wstawiamy piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 stopni C. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek foremki, będzie to oznaczało, że jest gotowe – wtedy możemy je wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia, a gdy już ostygnie – oblać polewą czekoladową – i gotowe.
Smacznego!