Masz ochotę na czekoladę? Z tym prostym przepisem możesz zrobić ją samodzielnie w domu. Czekolada przygotowana w domu będzie z pewnością zdrowsza, a na dodatek nie musisz żałować sobie składników.
Zobacz, jak prosto ją wykonać!
Składniki:
3-4 łyżki mleka w proszku
2 łyżeczki cukru
2 łyżki przygotowanej wody
2 łyżki kakao
250 g masła
Wykonanie:
1. Masło roztop na wolnym ogniu, aby się nie przypaliło. Dodaj do niego 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki wody i 2 duże łyżki kakao.
2. Następnie, gdy masa się rozpuści i troszkę przestygnie, dodaj mleko w proszku. Całość wymieszaj.
3. Do powstałej masy możesz dodać orzechy, bakalie, rodzynki lub takie dodatki jak lubisz, aby twoja czekolada była jeszcze lepsza.
4. Masę przełóż do płaskiego naczynia i uformuj. Następnie wstaw do lodówki na około 1-2 godziny.
Smacznego!
Jak zrobić czekoladę domowym sposobem – wideo porady
Przepis na czekoladę