Jak zrobić babkę czekoladowo-cytrynową?

Babka to jedno z najpopularniejszych ciast, jakie pojawiają się w naszych domach na wielkanocnym stole. Ale nie tylko na święta warto je piec, gdyż są szybkie, łatwe i nie potrzeba do nich wielu składników, z powodzeniem można je upiec w krótkim czasie na przykład do popołudniowej kawy.

Taką szybką babką na pewno jest łaciata babka czekoladowo-cytrynowa, która prezentuje się bardzo efektywnie, a jest niezwykle łatwa do przygotowania. Poniżej przepis.

Składniki:

  • 120 g masła (musi być miękkie),
  • 100 g  gorzkiej czekolady,
  • drobno starta skórka z 1/2 cytryny (albo ewentualnie pomarańczy),
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki śmietany 12% lub 18%,
  • 230 g mąki pszennej do wypieków (najlepiej tortowej),
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jaja,
  • 1 szklanka drobnego białego cukru.

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę połamać lub drobno pokroić, rozpuścić w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej i wystudzić.

2. W miseczce wymieszać mleko ze śmietaną.

3. W innym naczyniu dokładnie wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

4. W kolejnym naczyniu dokładnie roztrzepać jaja.

5. Masło utrzeć dokładnie z cukrem, by powstała puszysta biała masa. W trakcie ubijania dodawać jajka po 1 łyżce i dokładnie miksować. Jeśli masa nie jest jednolita i rozwarstwia się, można dodać do 2 łyżeczek mąki.

6. Miksując masę na wolniejszych obrotach, dodać 1/3 objętości mąki i tyle samo mieszaniny mleka ze śmietaną. Zmiksować, po czym dodać resztę mąki i mieszanki mleka i śmietany i ponownie dokładnie zmiksować, by powstała jednolita masa.

7. Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 części.

8. Jedną część wymieszać z wystudzoną, rozpuszczoną czekoladą, a do drugiej dodać skórę cytrynową (lub pomarańczową).

9. Małą podłużną formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem i wysypać bułką tartą.

10. Wykładać ciasto do formy po łyżce ciemnej i jasnej masy na przemian, na wierzchu zrobić patyczkiem ósemki.

11. Piec przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

12. Po upływie tego czasu patyczkiem sprawdzić, czy babka jest upieczona (czy patyczek wetknięty w środek jest suchy). Jeśli tak, od razu wyjąć ją z piekarnika i pozostawić w foremce przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć babkę z formy i wystudzić.

jak-zrobic-babke-czekoladowo-cytrynowa

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.