Babka to jedno z najpopularniejszych ciast, jakie pojawiają się w naszych domach na wielkanocnym stole. Ale nie tylko na święta warto je piec, gdyż są szybkie, łatwe i nie potrzeba do nich wielu składników, z powodzeniem można je upiec w krótkim czasie na przykład do popołudniowej kawy.
Taką szybką babką na pewno jest łaciata babka czekoladowo-cytrynowa, która prezentuje się bardzo efektywnie, a jest niezwykle łatwa do przygotowania. Poniżej przepis.
- 120 g masła (musi być miękkie),
- 100 g gorzkiej czekolady,
- drobno starta skórka z 1/2 cytryny (albo ewentualnie pomarańczy),
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki śmietany 12% lub 18%,
- 230 g mąki pszennej do wypieków (najlepiej tortowej),
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jaja,
- 1 szklanka drobnego białego cukru.
1. Czekoladę połamać lub drobno pokroić, rozpuścić w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej i wystudzić.
2. W miseczce wymieszać mleko ze śmietaną.
3. W innym naczyniu dokładnie wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. W kolejnym naczyniu dokładnie roztrzepać jaja.
5. Masło utrzeć dokładnie z cukrem, by powstała puszysta biała masa. W trakcie ubijania dodawać jajka po 1 łyżce i dokładnie miksować. Jeśli masa nie jest jednolita i rozwarstwia się, można dodać do 2 łyżeczek mąki.
6. Miksując masę na wolniejszych obrotach, dodać 1/3 objętości mąki i tyle samo mieszaniny mleka ze śmietaną. Zmiksować, po czym dodać resztę mąki i mieszanki mleka i śmietany i ponownie dokładnie zmiksować, by powstała jednolita masa.
7. Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 części.
8. Jedną część wymieszać z wystudzoną, rozpuszczoną czekoladą, a do drugiej dodać skórę cytrynową (lub pomarańczową).
9. Małą podłużną formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem i wysypać bułką tartą.
10. Wykładać ciasto do formy po łyżce ciemnej i jasnej masy na przemian, na wierzchu zrobić patyczkiem ósemki.
11. Piec przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
12. Po upływie tego czasu patyczkiem sprawdzić, czy babka jest upieczona (czy patyczek wetknięty w środek jest suchy). Jeśli tak, od razu wyjąć ją z piekarnika i pozostawić w foremce przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć babkę z formy i wystudzić.