Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem, koniecznie naucz się przygotowywać krem budyniowy – jest jeden z najczęściej wykorzystywanych przy robieniu tortów kremów, łatwy do przygotowania i bardzo smaczny. Z powodzeniem możesz wykorzystywać go także do innych wypieków, ciastek itp.
Poniżej radzimy, jak go zrobić.
- 2 szklanki mleka,
- 5 łyżek cukru (zamiast cukru możesz użyć np. stewii, wtedy w mniejszej ilości),
- 3 łyżki mąki (np. tortowej),
- 1 budyń,
- kostka masła lub margaryny.
Odlej 3/4 szklanki mleka i połącz z budyniem oraz 3 łyżkami mąki, wymieszaj na gładką masę bez grudek. Cukier zagotuj z pozostałą ilością mleka, następnie – gdy mleko będzie się gotowało – dodaj budyń i mieszaj, aż zgęstnieje. Pamiętaj, że im gęstszy budyń, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że masa się zważy – a tego przecież nie chcemy. Następnie odstaw budyń do schłodzenia.
Ogrzej masło do temperatury pokojowej, najlepiej wyjmując je z lodówki odpowiednio wcześniej – minimum na pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania kremu. Dodawaj jednorazowo po kilka łyżek masła do budyniu i miksuj na gładką masę. Możesz dodać odrobinę kwasku cytrynowego, co poprawi smak masy.
Krem budyniowy – porady video
Poniżej alternatywny przepis na krem budyniowy z serwisu pozytywnakuchnia :)