Szukasz przepisu na pyszny, lekki placek? Koniecznie spróbuj przygotować tort bezowy z truskawkami. Ten prosty w przygotowaniu deser na pewno podbije podniebienia wszystkich domowników, a także gości.
Przepis przedstawiamy poniżej. Zapraszamy do lektury i pieczenia!
– na biszkopt:
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki,
- 5 jaj,
- 3 łyżki kakao,
- płaska łyżka octu,
- łyżka proszku do pieczenia.
– na krem:
- pół kostki masła,
- pół kostki margaryny,
- 2 jaja,
- 6 łyżek cukru,
- małe bezy,
- 30 dag truskawek świeżych lub mrożonych.
– na polewę:
- pół kostki masła lub margaryny,
- cukier,
- woda,
- kakao.
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem, dodajemy mąkę, całość lekko mieszamy. Żółtka ucieramy z octem i dodajemy kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia, a następnie łączymy z masą z białek i pieczemy biszkopt. Przeznaczone na krem jaja ubijamy przy użyciu miksera z cukrem na parze na puszystą masę, studzimy, a potem po łyżce dodajemy do masła utartego z margaryną, cały czas miksując. Kolejnym krokiem jest dodawanie do kremu truskawek (po kilka sztuk) i równoczesne jego ucieranie.
Ostudzony biszkopt kroimy w poprzek,smarujemy połową kremu, wkładamy bezy (ile się zmieści), nakładamy resztę kremu i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Wierzch placka polewamy polewą czekoladową i zdobimy pozostałymi bezami.