Jak zrobić placek bezowy z truskawkami?

Szukasz przepisu na pyszny, lekki placek? Koniecznie spróbuj przygotować tort bezowy z truskawkami. Ten prosty w przygotowaniu deser na pewno podbije podniebienia wszystkich domowników, a także gości.

Przepis przedstawiamy poniżej. Zapraszamy do lektury i pieczenia!

Potrzebne będą: 

– na biszkopt:

  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 5 jaj,
  • 3 łyżki kakao,
  • płaska łyżka octu,
  • łyżka proszku do pieczenia.

– na krem:

  • pół kostki masła,
  • pół kostki margaryny,
  • 2 jaja,
  • 6 łyżek cukru,
  • małe bezy,
  • 30 dag truskawek świeżych lub mrożonych.

– na polewę:

  • pół kostki masła lub margaryny,
  • cukier,
  • woda,
  • kakao.

Przygotowanie : 

Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem, dodajemy mąkę, całość lekko mieszamy. Żółtka ucieramy z octem i dodajemy kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia, a następnie łączymy z masą z białek i pieczemy biszkopt. Przeznaczone na krem jaja ubijamy przy użyciu miksera z cukrem na parze na puszystą masę, studzimy, a potem po łyżce dodajemy do masła utartego z margaryną, cały czas miksując. Kolejnym krokiem jest dodawanie do kremu truskawek (po kilka sztuk) i równoczesne jego ucieranie.

Ostudzony biszkopt kroimy w poprzek,smarujemy połową kremu, wkładamy bezy (ile się zmieści), nakładamy resztę kremu i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Wierzch placka polewamy polewą czekoladową i zdobimy pozostałymi bezami.

tort-bezowy

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.