Jak dusić mięso?

Duszone mięso jest zdrowsze niż smażone, ma mniej kalorii, jest wyśmienitym pomysłem na danie obiadowe, do którego wystarczy dodać surówkę, aby zyskać naprawdę sycący i smaczny posiłek.

Jeżeli nie wiesz, jak dusić mięso, przeczytaj poniższe porady, a na pewno rozwiejesz wiele swoich wątpliwości.

 

Porady, jak dusić mięso

Duszenie mięsa polega na wstępnym obsmażeniu produktu w otwartym rondlu. Następnie odlewa się tłuszcz, pozostawiając powstały sos, który uzupełnia się płynem (woda, bulion, wino, mleko) do jednej trzeciej wysokości naczynia i dalej kontynuuje się do wymaganej miękkości surowca, pod przykryciem.

Czas duszenia mięsa zależy od jego wielkości i gatunku. Najkrócej dusi się potrawy z mięsa mielonego. Krótko duszą się ryby i tak jak mięso można je łączyć na różne sposoby z warzywami, grzybami i innymi rybami i owocami morza.

Krótko duszone jarzyny tracą mniej niż przy gotowaniu wartościowych składników rozpuszczalnych w wodzie.

Jak dusić mięso? – porady video

Poniżej przepis na duszoną sztukę mięsa z grzybami – zachęcamy do obejrzenia :)

Tagi:

  • jak dusic mieso

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.