Duszone mięso jest zdrowsze niż smażone, ma mniej kalorii, jest wyśmienitym pomysłem na danie obiadowe, do którego wystarczy dodać surówkę, aby zyskać naprawdę sycący i smaczny posiłek.
Jeżeli nie wiesz, jak dusić mięso, przeczytaj poniższe porady, a na pewno rozwiejesz wiele swoich wątpliwości.
Duszenie mięsa polega na wstępnym obsmażeniu produktu w otwartym rondlu. Następnie odlewa się tłuszcz, pozostawiając powstały sos, który uzupełnia się płynem (woda, bulion, wino, mleko) do jednej trzeciej wysokości naczynia i dalej kontynuuje się do wymaganej miękkości surowca, pod przykryciem.
Czas duszenia mięsa zależy od jego wielkości i gatunku. Najkrócej dusi się potrawy z mięsa mielonego. Krótko duszą się ryby i tak jak mięso można je łączyć na różne sposoby z warzywami, grzybami i innymi rybami i owocami morza.
Krótko duszone jarzyny tracą mniej niż przy gotowaniu wartościowych składników rozpuszczalnych w wodzie.
Jak dusić mięso? – porady video
Poniżej przepis na duszoną sztukę mięsa z grzybami – zachęcamy do obejrzenia :)
Tagi:
- jak dusic mieso