Jak zrobić pysznego kurczaka po karaibsku?

Potrawa rodem z Karaibów każdego wprawi w zachwyt. Znakomicie prezentujące się szaszłyki trafią w gust choćby najbardziej wytrawnego smakosza, a zaskakująco trafne połączenie dżemu morelowego z ziołami i octem zaskoczy nie jednego. Pragniesz przyrządzić nietuzinkowe danie dla swych gości? Zdecyduj się na kurczaka po karaibsku, a z pewnością nie będziesz zawiedziona efektami!

 

 Składniki:

3 piersi kurczaka po 15 dag
ząbek czosnku
posiekane pepperoni
cebula
po łyżeczce kolendry, imbiru i curry
łyżeczka skórki z cytryny
4 łyżki dżemu morelowego
łyżka octu winnego
5 łyżek oliwy
sól
pieprz
po pół łyżeczki orzechów ziemnych i cynamonu
ananas

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój na 4 paski, oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj posiekany czosnek, pepperoni, cebulę, kolendrę, imbir, curry, skórkę cytrynową, dżem morelowy, ocet winny oraz łyżkę oliwy. Mięso nabij na szpadki i posmaruj marynatą. Wstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Posmaruj blachę oliwą i piecz kurczaka 20 minut w temperaturze 200 st. C. Potem połóż plastry ananasa i piecz dalsze 30 minut. Przed podaniem posyp mięso orzechami i cynamonem.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.