Uwielbiasz krewetki i szukasz pomysłu na nowe, oryginalne danie główne właśnie z tymi małymi skorupiakami w roli głównej? Przyrządź krewetki w sosie słodko-kwaśnym. Potrawa ta zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wybrednych, a mimo iż jej przygotowanie może Ci zająć troszkę czasu – to naprawdę warto.
Poniżej przepis na krewetki w sosie słodko-kwaśnym. Zachęcamy zarówno do lektury, jak i kuchennych eksperymentów, których efekty – mamy taką nadzieję – przejdą Twoje najśmielsze oczekiwania.
- 12 krewetek (około 20 dag),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 por,
- 1 puszka ananasów,
- 15 dag długoziarnistego ryżu,
- 1-2 łyżki oleju,
- 1 słoiczek chińskiego sosu słodko-kwaśnego (40 dag)
- 10 dag mrożonego groszku
- przecier z papryczek chilli,
- sos sojowy
- zielenina do ozdoby
Zagotuj około 300 ml osolonej wody. W tym czasie umyj i osusz krewetki, a cebulę oraz czosnek obierz i drobno pokrój. Następnie oczyść pora, opłucz go w zimnej wodzie i pokrój w cienkie krążki. Plastry ananasa odsącz z zalewy bardzo dokładnie (w razie potrzeby opłucz) i pokrój w kawałeczki. Syrop zachowaj, gdyż będzie potrzebny później.
We wrzącej wodzie ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozgrzej olej i smaż na nim krewetki przez około 3-4 minuty, posól je, zdejmij z patelni.
Do tłuszczu po krewetkach dodaj pokrojonego pora, drobno pokrojone cebulę oraz czosnek, a następnie podsmaż.
Dolej do warzyw na patelni 3/4 sosu ze słoiczka, wymieszaj. Następnie dodaj zamrożony groszek, kawałki ananasa oraz 4 łyżki syropu ananasowego. Wszystkie składniki połącz z pozostałością sosu, dokładnie wymieszaj i gotuj około 4 minuty. Na koniec dodaj krewetki, przypraw sosem sojowym i przecierem z papryczek chilli.
Przełóż całość na talerze, dodaj ugotowany ryż, udekoruj całość zieleniną – i gotowe.