Jak przyrządzić pierożki drożdżowe z bryndzą?

Bryndza świetnie nadaje się na składnik nadzienia pierożków drożdżowych.

Czasami warto wprowadzić do swojego menu nieco urozmaicenia, na przykład w postaci egzotycznych pierożków rodem z Rumunii.

Są pyszne, a do tego łatwe w przygotowaniu, ale na pewno zachwycą i naszych bliskich, i gości swoim wyrafinowaniem oraz odmiennością od codziennych dań.

 

Potrzebne będą:

Składniki na ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 1/2 szklanki letniego mleka
  • 2 żółtka lub 1 małe jajo
  • 5 dag tłuszczu (masło, margaryna lub smalec)

Nadzienie:

  • 20 dag bryndzy lub tłustego twarogu
  • 2 całe jaja
  • 1/2 łyżki mąki
  • ewentualnie sól

Do posmarowania:

  • 1/2 jaja

Sposób przygotowania: 

Przygotować ciasto drożdżowe.

Po wyrośnięciu krótko zagnieść, cienko rozwałkować i pokrajać na kwadraty o noku 15 cm.

Na środku każdego kawałka ciasta ułożyć trochę nadzienia przygotowanego z sera utartego z jajami i mąką. Jeśli bryndzę zastępuje się twarogiem, trzeba dodać do smaku trochę soli.

Złożyć dwa przeciwległe boki kawałka ciasta do środka i zlepić je, a powstałe cztery rogi również zlepić, by powstała „koperta”, niepozwalająca na wycieknięcie bryndzy podczas pieczenia. Ułożyć pierożki na natłuszczonej blasze, a po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajem.

Piec w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać na gorąco, bo wtedy są najsmaczniejsze.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ADD YOUR COMMENT

AGD, urządzenia domowe Bezpieczeństwo w domu Budowa Dekorowanie Meble Ogród Porządki Pozostałe Remont Rośliny, kwiaty Uprawy rolne
15 zaskakujących sposobów wykorzystania wody utlenionej
8 produktów, które masz w domu, ale nigdy nie sądziłaś, że doskonale nadają się do czyszczenia różnych przedmiotów
O materac, na którym śpisz też trzeba dbać. Oto proste sposoby, jak sobie z tym poradzić
Dania główne Desery Drinki i koktajle Gotowanie, pieczenie Kuchnia polska Kuchnie zagraniczne Napoje Owoce i warzywa Pozostałe Przechowywanie żywności Przystawki, zupy, sałatki Wina Zdrowa żywność Zioła i przyprawy
Tych rzeczy nie powinno się przechowywać w lodówce, lepiej znaleźć im inne miejsce w domu
Schudnij o dwa rozmiary dzięki owsiance z nasionami chia!
7 porad dotyczących poprawienia smaku kawy
Biżuteria i dodatki Moda damska Moda dziecięca Moda męska Moda młodzieżowa Pielęgnacja, konserwacja obuwia Pielęgnacja, konserwacja odzieży Pozostałe
Sprawdzone sposoby na odświeżenie i wyczyszczenie srebrnej biżuterii
Sprawdzone sposoby na usunięcie tłustej plamy. Z tymi trikami już nie będziesz mieć z nimi kłopotów
Wstydzisz się odbarwionych skarpetek? Tym sposobem sprawisz, żeby były białe
Małżeństwa Przyjaźń Rozwiązywanie problemów Single Zdrada, niewierność Związek, randki
Jak poradzić sobie z kryzysem małżeńskim?
Jak być sexy, ale nie przesadzić?
Jak wyczytać charakter człowieka z jego ciała?
Bieganie Fitness i siłownia Inne dyscypliny Piłka nożna Pozostałe Rowery Sporty walki Sporty wodne
Dzięki tej japońskiej technice możesz stracić kilka kilogramów niemal natychmiast
Jak pozbyć się tłuszczu z poszczególnych części ciała?
Jak ćwiczyć w kuchni?
Depilacja Kosmetyki Makijaż Perfumy i zapachy Pielęgnacja Pozostałe Skóra Spa Włosy
Zbadaj o swoją szczoteczkę do zębów, dzięki temu unikniesz wielu chorób jamy ustnej
Wyeliminuj żylaki z tymi naturalnymi naparami
Jak zrobić chusteczki toaletowe?
Choroby, dolegliwości, leczenie Ciąża i poród Dieta, żywienie Higiena Medycyna naturalna Nałogi Pierwsza pomoc Pozostałe Profilaktyka Rehabilitacja Seksualność i antykoncepcja Zabiegi i operacje Zdrowe oczy Zdrowe zęby Zdrowie publiczne
7 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o pluskwach, by się ich uchronić
Zbadaj o swoją szczoteczkę do zębów, dzięki temu unikniesz wielu chorób jamy ustnej
Jedz miód, cynamon oraz imbir codziennie i zobacz, co się stanie!