Jak przyrządzić pierożki drożdżowe z bryndzą?

Bryndza świetnie nadaje się na składnik nadzienia pierożków drożdżowych.

Czasami warto wprowadzić do swojego menu nieco urozmaicenia, na przykład w postaci egzotycznych pierożków rodem z Rumunii.

Są pyszne, a do tego łatwe w przygotowaniu, ale na pewno zachwycą i naszych bliskich, i gości swoim wyrafinowaniem oraz odmiennością od codziennych dań.

 

Potrzebne będą:

Składniki na ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 1/2 szklanki letniego mleka
  • 2 żółtka lub 1 małe jajo
  • 5 dag tłuszczu (masło, margaryna lub smalec)

Nadzienie:

  • 20 dag bryndzy lub tłustego twarogu
  • 2 całe jaja
  • 1/2 łyżki mąki
  • ewentualnie sól

Do posmarowania:

  • 1/2 jaja

Sposób przygotowania: 

Przygotować ciasto drożdżowe.

Po wyrośnięciu krótko zagnieść, cienko rozwałkować i pokrajać na kwadraty o noku 15 cm.

Na środku każdego kawałka ciasta ułożyć trochę nadzienia przygotowanego z sera utartego z jajami i mąką. Jeśli bryndzę zastępuje się twarogiem, trzeba dodać do smaku trochę soli.

Złożyć dwa przeciwległe boki kawałka ciasta do środka i zlepić je, a powstałe cztery rogi również zlepić, by powstała „koperta”, niepozwalająca na wycieknięcie bryndzy podczas pieczenia. Ułożyć pierożki na natłuszczonej blasze, a po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajem.

Piec w średnio nagrzanym piekarniku. Podawać na gorąco, bo wtedy są najsmaczniejsze.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.