Sajgonki z ziołami to przepyszna potrawa pochodząca z Azji, a konkretnie z Wietnamu. Z pewnością posmakuje wszystkim, nawet najbardziej wybrednym smakoszom!
Dzisiaj podpowiemy Wam, jak przygotować to danie i cieszyć się z jego wspaniałego smaku.
Potrzebne składniki
Do wykonania tej potrawy w porcji dla dwóch osób będziesz potrzebować:
- 100 gram makaronu nitki,
- dwie łyżki octu ryżowego,
- Osiem arkuszy papieru ryżowego,
- Jednej szklanki drobno skrojonych warzyw (cukinia, marchew, kapusta pekińska, pędy bambusa),
- Jeden duży pęczek świeżych ziół (bazylii, mięty i kolendry)
- Garść orzechów nerkowca
- Sól morska
Przygotowanie
Przygotuj makaron według przepisu widniejącego na opakowaniu, a następnie pokrój go na mniejsze kawałki i dopraw solą oraz octem. Arkusze papieru ryżowego delikatnie namocz, tak, by zmiękły. Na każdym z nich ułóż warzywa, makaron, posiekane orzechy oraz listki ziół i pędy bambusa. Zwiń je starając się uformować krokiety. Rozgrzej na patelni olej i smaż je aż się zarumienią z obu stron.
Smacznego!