Jak przygotować sajgonki z ziołami?

Sajgonki z ziołami to przepyszna potrawa pochodząca z Azji, a konkretnie z Wietnamu. Z pewnością posmakuje wszystkim, nawet najbardziej wybrednym smakoszom!

Dzisiaj podpowiemy Wam, jak przygotować to danie i cieszyć się z jego wspaniałego smaku.

 

Sajgonki z ziołami – przepis 

Potrzebne składniki

Do wykonania tej potrawy w porcji dla dwóch osób będziesz potrzebować:

  1. 100 gram makaronu nitki,
  2. dwie łyżki octu ryżowego,
  3. Osiem arkuszy papieru ryżowego,
  4. Jednej szklanki drobno skrojonych warzyw (cukinia, marchew, kapusta pekińska, pędy bambusa),
  5. Jeden duży pęczek świeżych ziół (bazylii, mięty i kolendry)
  6. Garść orzechów nerkowca
  7. Sól morska

Przygotowanie

Przygotuj makaron według przepisu widniejącego na opakowaniu, a następnie pokrój go na mniejsze kawałki i dopraw solą oraz octem. Arkusze papieru ryżowego delikatnie namocz, tak, by zmiękły. Na każdym z nich ułóż warzywa, makaron, posiekane orzechy oraz listki ziół i pędy bambusa. Zwiń je starając się uformować krokiety. Rozgrzej na patelni olej i smaż je aż się zarumienią z obu stron.

Smacznego!

 

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.