Jak zrobić ryż do sushi?

Sushi, popularne danie kuchni japońskiej, zachwyca wielu. Nie każdy potrafi zrobić je samodzielnie, warto jednak poświęcić trochę czasu, aby nauczyć się tej umiejętności – po pierwsze własnoręcznie przygotowane sushi daje niemałą satysfakcję, po drugie – to oszczędność pieniędzy.

Jeżeli chcesz przygotować własne sushi, najlepiej zacząć od ryżu sushi, który jest podstawą właściwie każdego dania w kuchni japońskiej.

 

 

Jak zrobić ryż do sushi? – porady video

[br]

Potrzebne będą:

  1. 3 filiżanki ryżu sushi (750 ml)
  2. 3 1/3 filiżanki wody (830 ml)
  3. 1/2 filiżanki octu ryżowego (120 ml)
  4. 1/4 filiżanki cukru (60 ml)
  5. 1/2 łyżeczki soli1 łyżka dashi (bulinu wykorzysywanego w kuchni japońskiej, dostępnego w postaci esencji, pasty, kostek lub proszku)
  6. 1 mały garnek
  7. 1 duży garnek z pokrywką
  8. 1 łyżka
  9. 1 duża, płaska miska, najlepiej drewniana
  10. 1 duża szpachelka z tworzywa sztucznego lub drewna do mieszania
  11. wachlarz.

Powodzenia!

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.