Sushi, popularne danie kuchni japońskiej, zachwyca wielu. Nie każdy potrafi zrobić je samodzielnie, warto jednak poświęcić trochę czasu, aby nauczyć się tej umiejętności – po pierwsze własnoręcznie przygotowane sushi daje niemałą satysfakcję, po drugie – to oszczędność pieniędzy.
Jeżeli chcesz przygotować własne sushi, najlepiej zacząć od ryżu sushi, który jest podstawą właściwie każdego dania w kuchni japońskiej.
[br]
Potrzebne będą:
- 3 filiżanki ryżu sushi (750 ml)
- 3 1/3 filiżanki wody (830 ml)
- 1/2 filiżanki octu ryżowego (120 ml)
- 1/4 filiżanki cukru (60 ml)
- 1/2 łyżeczki soli1 łyżka dashi (bulinu wykorzysywanego w kuchni japońskiej, dostępnego w postaci esencji, pasty, kostek lub proszku)
- 1 mały garnek
- 1 duży garnek z pokrywką
- 1 łyżka
- 1 duża, płaska miska, najlepiej drewniana
- 1 duża szpachelka z tworzywa sztucznego lub drewna do mieszania
- wachlarz.
Powodzenia!