Jak przygotować risotto?

Risotto jest to niezwykle proste i pyszne danie. Smakuje praktycznie każdemu i można przyrządzać je na wiele sposobów.

Przygotowanie risotto z naszego przepisu zajmuje około pół godziny i starcza na ok. cztery porcje. Aby je wykonać, przygotuj cebulę, olej, 25 dag pieczarek, pół papryki żółtej i pół czerwonej, ząbek czosnku, 20 dag ryżu, ok. 3 szklanki bulionu, 2 łyżki masła, szczypiorek, przyprawy.

 

Przepis na risotto krok po kroku

Robienie risotto należy rozpocząć od obrania cebuli i pokrojenia jej w kostkę. Pieczarki należy oczyścić, obrać i pokroić w plasterki. Umytą i oczyszczoną paprykę pokroić w średnią kostkę.

Kolejnym krokiem jest podsmażenie na oleju cebulki, pieczarek i papryki. Należy smażyć je, aż pieczarki zdobędą piękny złocisty kolor. Pamiętaj, aby były miękkie.

Czosnek obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp czosnek i podsmaż.

Następnie wsyp opłukany ryż i przesmaż często mieszając. Podlej porcją bulionu i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Wtedy podlej go kolejna porcją bulionu.

W podobny sposób należy zagotować cały bulion. Gdy ryż już będzie miękki, dodaj do niego pieczarki oraz paprykę. Wymieszaj, chwilę razem pogotuj, dopraw do smaku przyprawami oraz wedle uznania ziołami.

Następnie zestaw z ognia, połącz z masłem i posiekanym wcześniej szczypiorkiem.

Oczywiście danie można modyfikować wedle własnego gustu.

Często dodaje się kukurydzę, curry, czasem cukinię.

Smacznego!

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.