Jak kisić ogórki?

Ogórki kiszone są znane w całej Europie centralnej i wschodniej. Często używa się ich jako zakąski, są znakomitym dodatkiem do obiadu i różnorodnych sałatek.

Jeżeli planujesz kiszenie ogórków, ale nie wiesz, jak się to robi – dobrze trafiłeś. Mamy dla Ciebie dzisiaj garść wskazówek, jak to zrobić.

Zapraszamy do lektury!

Jak kisić ogórki? – porady 

Potrzebne będą:

  • ok. 2 kg ogórków
  • 2 główki czosnku
  • koper
  • świeży chrzan
  • sól
  • ziele angielskie
  • pieprz- w ziarenkach

Przygotowanie

Na spodzie dużego słoja układamy koper (duże gałązki), starty chrzan i czosnek, ziele angielskie i pieprz. Można też dodać liście wiśni. Układamy na tym ogórki i zalewamy soloną wodą. 2 łyżki  soli  na 1 litr  wody. Po zakręceniu, obróć słój do góry dnem i postaw w ciemnym i ciepłym miejscu. Po kilku dniach otrzymamy przepyszne ogórki kiszone.

Tagi:

  • jak kisic ogorki
  • jak ukisić ogórki

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.