Jak zrobić faszerowaną cukinię z ziemniakami?

Dzisiaj mamy dla Was przepis na przepyszne danie, czyli na cukinie faszerowane z ziemniakami. Jest to idealna potrawa na obiad, przyjęcie czy spotkanie  ze znajomymi. Jest bardzo szybka do przygotowania i niezwykle prosta.

Jednocześnie warto podkreślić, że całość smakuje wyśmienicie! Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić cukinię faszerowaną z ziemniakami, zapraszamy do lektury!

 

 

Czego będziesz potrzebować?

Aby przygotować cukinie z ziemniakami,potrzebne będą:

  • Cztery niewielkich rozmiarów cukinie,
  • Dwadzieścia dekagramów mięsa mielonego,
  • Jedna cebula,
  • Dwa średnie pomidory,
  • Świeża lub suszoną bazylia,
  • Jedno jajko,
  • Jedno żółtko jajka,
  • Dwie łyżki śmietany 18 %-owej,
  • 1/4 szklanki kukurydzy w puszce,
  • Pieprz czarny mielony,
  • Siedemdziesiąt dekagramów ziemniaków,
  • Przyprawa do ziemniaków,
  • Sól do smaku.

Jak wykonać cukinię faszerowaną z ziemniakami?

Na początek musisz pokroić cebulę w kostkę i usmażyć razem z pokrojonym mięsem. Następnie obierz pomidory za skóry, pokrój i dodaj do mięsa. Całość podduś przez chwilę, a potem wsyp kukurydzę i dopraw solą i pieprzem według uznania.  Pod koniec duszenia (aż mięso będzie miękkie) dodaj świeżą pokrojoną bazylię. Zdejmij patelnię z ognia i przestudź.

Rozmieszaj razem żółtko oraz śmietanę i dodaj do całego farszu.Umyj dokładnie cukinię i obierz. W następnej kolejności musisz ją wydrążyć i napełnić farszem. Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Wymieszaj je z przyprawą do ziemniaków  oraz solą. Tak przygotowanymi ziemniakami wyłóż naczynie żaroodporne. Na wierzch połóż wcześniej nafaszerowane cukinie. Całość piecz w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni przez około pięćdziesiąt minut. Danie krój na grube plastry i podawaj ciepłe.

Smacznego!

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.