Dzisiaj mamy dla Was przepis na przepyszne danie, czyli na cukinie faszerowane z ziemniakami. Jest to idealna potrawa na obiad, przyjęcie czy spotkanie ze znajomymi. Jest bardzo szybka do przygotowania i niezwykle prosta.
Jednocześnie warto podkreślić, że całość smakuje wyśmienicie! Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić cukinię faszerowaną z ziemniakami, zapraszamy do lektury!
Czego będziesz potrzebować?
Aby przygotować cukinie z ziemniakami,potrzebne będą:
- Cztery niewielkich rozmiarów cukinie,
- Dwadzieścia dekagramów mięsa mielonego,
- Jedna cebula,
- Dwa średnie pomidory,
- Świeża lub suszoną bazylia,
- Jedno jajko,
- Jedno żółtko jajka,
- Dwie łyżki śmietany 18 %-owej,
- 1/4 szklanki kukurydzy w puszce,
- Pieprz czarny mielony,
- Siedemdziesiąt dekagramów ziemniaków,
- Przyprawa do ziemniaków,
- Sól do smaku.
Jak wykonać cukinię faszerowaną z ziemniakami?
Na początek musisz pokroić cebulę w kostkę i usmażyć razem z pokrojonym mięsem. Następnie obierz pomidory za skóry, pokrój i dodaj do mięsa. Całość podduś przez chwilę, a potem wsyp kukurydzę i dopraw solą i pieprzem według uznania. Pod koniec duszenia (aż mięso będzie miękkie) dodaj świeżą pokrojoną bazylię. Zdejmij patelnię z ognia i przestudź.
Rozmieszaj razem żółtko oraz śmietanę i dodaj do całego farszu.Umyj dokładnie cukinię i obierz. W następnej kolejności musisz ją wydrążyć i napełnić farszem. Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Wymieszaj je z przyprawą do ziemniaków oraz solą. Tak przygotowanymi ziemniakami wyłóż naczynie żaroodporne. Na wierzch połóż wcześniej nafaszerowane cukinie. Całość piecz w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni przez około pięćdziesiąt minut. Danie krój na grube plastry i podawaj ciepłe.
Smacznego!