Masz ochotę na coś niezwykłego? Do takich dań z pewnością należą przepyszne medaliony po prowansalsku. Brzmi wykwintnie i tak też jest. Już dziś możesz je mieć w swoim domu, wystarczy niewielki nakład czasu i ochota do gotowania. Niebywały zachwyt wszystkich członków rodziny gwarantowany!
24 szparagi
6 łyżek soku z cytryny
6 gałązek rozmarynu
6 plastrów boczku
4 łyżki oliwy
2 łyżki śmietany
12 kotletów z polędwiczek wieprzowych
2 łyżki rozmarynu
10 dag mielonych migdałów
2 łyżki szałwii
bagietka i masło ziołowe
sól i pieprz
Szparagi obgotuj. Skrop sokiem z cytryny. (Mogą być szparagi ze słoika.) W każdy plaster boczku owiń po 4 szparagi i gałązkę rozmarynu. Mięso oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj migdały z 2 łyżkami rozmarynu, posiekaną szałwią oraz 3 łyżkami oliwy. Masą pokryj mięso. Blachę posmaruj łyżką oliwy. Ułóż w niej mięso. Piecz 10 minut w temp. 220 st. C. Potem dołóż szparagi i piecz dalsze 7 minut. Podawaj z podpieczoną i posmarowaną masłem bagietką.