Omlet jest to potrawa wykonana z rozmąconych, ubitych jaj smażonych na rozgrzanym tłuszczu na patelni bez mieszania, przyjmujących postać pulchnych placków. Jest on lekkostrawny, dlatego chętnie wybierany przez wiele osób. Omlety znano i ceniono już w starożytnym Rzymie, ale dopiero Francuzi je udoskonalili i rozpowszechnili. W Polsce pojawiły się dzięki Marysieńce Sobieskiej.
W zależności od własnych preferencji możemy przyrządzać różne rodzaje omletów. Warto spróbować kilku wersji aby sprawdzić która najbardziej przypadnie nam do gustu.
Wyróżniamy trzy główne typy:
- Omlet francuski – najpierw przyrządzamy masę na omlet i smażymy go, a następnie przygotowujemy dodatki na ciepło i wkładamy do placka.
- Omlet hiszpański – do przyrządzonej masy jajecznej dodajemy pozostałe składniki i smażymy razem.
- Omlet angielski – najpierw ubijamy białka, potem żółtka i podsmażamy na patelni, a zanim wierzch omletu się zetnie, wstawiamy patelnię na grilla lub do piekarnika na 30 – 60 sekund.
Suflet jest formą omleta wykonanego z utartych żółtek połączonych z pianą ubitą z białek i zapieczonego w piekarniku.
Omlet Francuski
Zanim zaczniemy smażyć omlet francuski, musimy przygotować wszystkie potrzebne rzeczy. Będzie on gotowy nawet już po 30 sekundach od momentu postawienia patelni na ogniu, dlatego nie będzie czasu na inne ruchy. Aby placek dłużej został ciepły, dobrze jest nagrzać wcześniej talerze w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 40 stopni lub kuchence mikrofalowej. Prawdziwy francuski omlet jest cienki, ale niektórzy preferują grubsze.
Jeden omlet przyrządzamy z:
- 3 jajek,
- połowy łyżeczki masła,
- pieprzu,
- opcjonalnie ze świeżymi dodatkami tj.: szczypiorek, natka pietruszki, koperek, tymianek.
Składniki łączymy w miseczce i dokładnie mieszamy widelcem, nie spieniając masy zbyt mocno. Wlewamy ją na dobrze rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Ważne jest, aby wcześniej zmniejszyć ogień – dzięki temu omlet nie zetnie się za szybko, a tłuszcz nie przypali się. Widelcem rozbijamy grudki i odgarniamy masę od brzegów, jeżeli zaczyna przywierać, możemy poruszać patelnią. Ścinające się jajka zostawiamy na chwilę na ogniu, uważając na to, aby na wierzchu pozostały nadal wilgotne i kremowe. Gotowy omlet zsuwamy na talerz i nadziewamy wedle uznania. Można podać go ze szpinakiem lub podsmażonymi na patelni pomidorami i papryką.
Omlet Hiszpański
Składnikami kojarzonymi z omletem hiszpańskim są pomidory, papryka i ziemniaki. Bardzo smacznie wychodzi również jako danie z cukinią, oliwkami czy szynką. Jego tradycyjna forma jest trotilla espaniola, czyli placek podawany z ziemniakami i cebulą.
Do wykonania tradycyjnego omletu potrzebujemy następujące składniki:
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 małą cebulę,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 zielonej papryki,
- 1/2 pomidora,
- 1 czerwoną paprykę,
- 1 mały ziemniak,
- szczyptę soli,
- 2-3 duże jajka.
Warzywa należy drobno pokroić, czosnek zmiażdżyć, ziemniaka ugotować i pokroić w plasterki, a jajka ubić.
Mając tak przygotowane, składniki możemy przystąpić do smażenia. Rozgrzewamy oliwę na patelni na średnim ogniu i dusimy na niej cebulę i czosnek aż do zarumienienia. Następnie dosypujemy paprykę i pomidora, smażymy przez 3 minuty, wrzucamy ziemniaka i całość solimy.
Warzywa powinny dusić się pod pod przykryciem przez około 10 minut. Należy mieszać je od czasu do czasu i sprawdzać, czy są już miękkie. Gdy przywierają do dna, można dolać odrobinę wody.
Omlet Angielski
Do przyrządzenia omletu angielskiego potrzebne będą:
- 4 jajka,
- 100 ml śmietany słodkiej,
- 3 łyżki szczypiorku,
- sól, pieprz,
- masło,
- 10 dag sera żółtego.