Jak zrobić aromatyczną ziołową pieczeń włoską?

Pyszna ziołowa pieczeń włoska charakteryzuje się tym, że mięso jest pieczone na blasze, dzięki czemu wyróżnia się swą soczystością i kruchością. Dodatkowo pomidorki koktajlowe smakują kusząco. Całość przyprawiona jest dużą ilością ziół, a więc jest to niezwykle aromatyczne danie idealne dla wymagających smakoszy.

 

 

Składniki:

kilogram schabu od szynki bez kości
10 dag chudego boczku
cytryna
80 dag ziemniaków
pół pęczka szałwii
40 dag pomidorków koktajlowych
sól
pieprz
po 2 łyżki posiekanego rozmarynu, natki oraz tymianku
ząbek czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Mięso oprósz solą oraz pieprzem. Wymieszaj rozmaryn, natkę, tymianek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i 2 łyżki oliwy. Tą mieszanką natrzyj mięso i obłóż je plasterkami boczku i cytryny. Na natłuszczoną blachę połóż mięso i obrane, przekrojone na pół ziemniaki. Piecz 30 minut w temp. 180 st. C. Otwórz piekarnik i oprósz ziemniaki posiekaną szałwią i solą, polej 3 łyżkami oliwy. Piecz 50 minut. Obok schabu połóż pomidorki i piecz 20 minut. Przed podaniem pokrój pieczeń w plastry.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.