Pyszna ziołowa pieczeń włoska charakteryzuje się tym, że mięso jest pieczone na blasze, dzięki czemu wyróżnia się swą soczystością i kruchością. Dodatkowo pomidorki koktajlowe smakują kusząco. Całość przyprawiona jest dużą ilością ziół, a więc jest to niezwykle aromatyczne danie idealne dla wymagających smakoszy.
kilogram schabu od szynki bez kości
10 dag chudego boczku
cytryna
80 dag ziemniaków
pół pęczka szałwii
40 dag pomidorków koktajlowych
sól
pieprz
po 2 łyżki posiekanego rozmarynu, natki oraz tymianku
ząbek czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
Mięso oprósz solą oraz pieprzem. Wymieszaj rozmaryn, natkę, tymianek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i 2 łyżki oliwy. Tą mieszanką natrzyj mięso i obłóż je plasterkami boczku i cytryny. Na natłuszczoną blachę połóż mięso i obrane, przekrojone na pół ziemniaki. Piecz 30 minut w temp. 180 st. C. Otwórz piekarnik i oprósz ziemniaki posiekaną szałwią i solą, polej 3 łyżkami oliwy. Piecz 50 minut. Obok schabu połóż pomidorki i piecz 20 minut. Przed podaniem pokrój pieczeń w plastry.