Jak wykonać risotto z kurczakiem i warzywami?

Risotto z kurczakiem i warzywami to przepyszna i prosta w wykonaniu potrawa. Świetnie nadaje się na obiad lub kolację. Posmakuje nawet najbardziej wybrednym osobom, dlatego jest świetne na przyjęcia lub spotkania ze znajomymi. A co najważniejsze, jest to danie bardzo proste w wykonaniu i zdrowe!

Chcesz dowiedzieć się jak je wykonać? Zapraszamy do lektury!

Składniki na risotto z kurczakiem i warzywami 

Aby wykonać risotto z kurczakiem i warzywami, będziesz potrzebować:

  1. Około dwustu gram świeżego fileta z kurczaka,
  2. Warzywa – papryka, cukinia (może być gotowa mrożona mieszanka) – około czterystu gram,
  3. Dwie szklanki ryżu,
  4. Dwie kostki rosołowe,
  5. Cztery szklanki wody,
  6. Pieprz,
  7. Ostra papryka mielona – jedna łyżka,
  8. Trzy łyżki oleju.

Sposób wykonania

Na dużej patelni podsmaż na oleju ryż aż stanie się szklisty. Następnie rozpuść we wrzącej wodzie kostki rosołowe i dodaj do wcześniej przygotowanego ryżu. Filet z kurczaka pokrój na średniej wielkości paski i dopraw solą i papryką. Kurczaka podsmażaj przez około trzy minuty. Rozmrożone lub świeże warzywa dodaj do ryżu razem z kurczakiem. Podduś na małym ogniu pod przykryciem do czasu aż ryż wsiąknie wodę. Risotto z ryżem i warzywami można podawać posypane tartym parmezanem. Dopraw do smaku pieprzem, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Smacznego!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.