Risotto z kurczakiem i warzywami to przepyszna i prosta w wykonaniu potrawa. Świetnie nadaje się na obiad lub kolację. Posmakuje nawet najbardziej wybrednym osobom, dlatego jest świetne na przyjęcia lub spotkania ze znajomymi. A co najważniejsze, jest to danie bardzo proste w wykonaniu i zdrowe!
Chcesz dowiedzieć się jak je wykonać? Zapraszamy do lektury!
Aby wykonać risotto z kurczakiem i warzywami, będziesz potrzebować:
- Około dwustu gram świeżego fileta z kurczaka,
- Warzywa – papryka, cukinia (może być gotowa mrożona mieszanka) – około czterystu gram,
- Dwie szklanki ryżu,
- Dwie kostki rosołowe,
- Cztery szklanki wody,
- Pieprz,
- Ostra papryka mielona – jedna łyżka,
- Trzy łyżki oleju.
Na dużej patelni podsmaż na oleju ryż aż stanie się szklisty. Następnie rozpuść we wrzącej wodzie kostki rosołowe i dodaj do wcześniej przygotowanego ryżu. Filet z kurczaka pokrój na średniej wielkości paski i dopraw solą i papryką. Kurczaka podsmażaj przez około trzy minuty. Rozmrożone lub świeże warzywa dodaj do ryżu razem z kurczakiem. Podduś na małym ogniu pod przykryciem do czasu aż ryż wsiąknie wodę. Risotto z ryżem i warzywami można podawać posypane tartym parmezanem. Dopraw do smaku pieprzem, jeśli uznasz, że jest to konieczne.
Smacznego!