Uwielbiasz spaghetti i chcesz dowiedzieć się, jak urozmaicić tę potrawę i wykonać ją od początku do końca samodzielnie? Mamy dzisiaj dla Ciebie przepis na spaghetti po bolońsku, którego wykonanie nie powinno Ci nastręczyć trudności, a jego smak na pewno zachwyci wszystkich domowników i ewentualnych gości.
Zapraszamy więc do lektury i kuchennych eksperymentów, a także życzymy smacznego!
- 50 dag spaghetti,
- łyżka masła,
- 25 dag mięsa wołowego,
- 25 dag mięsa z szynki wieprzowej,
- 25 dag marchewki,
- 25 dag pietruszki,
- 25 dag cebuli,
- 120 dag pomidorów w zalewie,
- pół szklanki białego wytrawnego wina,
- 25 g rozmarynu,
- 25 g bazylii,
- 3 dag skórki z pomarańczy,
- 5 dag skórki z cytryny,
- duża główka czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz.
Mięso wołowe i wieprzowe mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Umyte i obrane warzywa ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Drobniutko kroimy czosnek oraz skórki z pomarańczy i cytryny. Podsmażamy mięso na oleju w rondlu, a następnie dodajemy warzywa, przyprawy, zalewamy pomidorami w zalewie i dusimy do miękkości (około 45 min.). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.