Jak zrobić naleśniki Dukana?

Dieta Dukana, czyli dieta proteinowa, polegająca na drastycznym ograniczeniu, w niektórych etapach nawet wykluczeniu węglowodanów z diety. Nie oznacza to jednak, że musimy zrezygnować całkowicie z lubianych przez nas potraw, nawet z naleśników.

Dzisiaj mamy dla was przepis na naleśniki Dukana na bazie skrobi kukurydzianej (nie mąki, która, która jest w diecie zabroniona) oraz na bazie otrębów owsianych. Zachęcamy do spróbowania!

Naleśniki Dukana na bazie skrobi kukurydzianej 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka otrąb owsianych

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu przy użyciu miksera na gładką masę. Na rozgrzanej patelni z łyżeczką oleju wylewamy jedną porcję ciasta i smażymy z obu stron, pilnując, aby naleśnik z każdej strony ładnie się zarumienił. Potem wypełniamy naleśnik dowolnym farszem – i gotowe.

Naleśniki Dukana na bazie otrębów 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • 1/2 łyżki jogurtu naturalnego
  • solidna szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski, dodajemy do nich pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na chwilę, po to, aby otręby spęczniały. Gdy masa lekko zgęstnieje, możemy przystąpić do smażenia naleśników. Masę naleśnikową wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony, tak długo, aby naleśniki ładnie się zarumieniły – i gotowe. Podajemy z wybranym przez siebie farszem. Smacznego!

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.