Jak przyrządzać szpinak?

Od dziecka słyszymy, że szpinak to roślina bardzo zdrowa, której pod żadnym pozorem nie powinno zabraknąć w naszym menu. Wprawdzie nie musimy sięgać po niego codziennie, ale przynajmniej raz na kilka dni powinien zagościć na naszym talerzu – jest bowiem bogaty w żelazo, wolny kwas foliowy, sekretynę, pobudzającą procesy trawienne, jest więc wskazany dla osób, które cierpią na niedobory tych składników.

Niestety, zawiera w swoim składzie kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapniem tworzy nieprzyswajalny szczawian wapnia, w związku z tym, jeżeli masz problemy z nerkami, wątrobą, cierpisz na artretyzm czy reumatyzm, raczej unikaj go na talerzu. Od czasu do czasu możesz się skusić na to warzywo, jednak zadbaj wówczas o to, aby było jak najbardziej apetycznie przygotowane. Dzisiaj podpowiadamy, jak przyrządzić szpinak, aby cieszył podniebienie.

Przyrządzanie szpinaku 

Planując przygotowanie dania ze szpinakiem w roli głównej, musimy przede wszystkim pamiętać o tym, iż niewłaściwie przygotowany nie tylko jest niesmaczny, ale równocześnie traci swoje niezwykle cenne właściwości lecznicze.

Szpinak powszechnie dostępny jest w formie mrożonej, jednak wartościowszy jest – jak zresztą większość produktów spożywczych – w formie świeżej. Świeży szpinak możemy dodawać z powodzeniem do sałatek, kanapek, makaronów, omletów, pierogów, farszów do naleśników, do lasagne czy do zup.
Wybierając świeży szpinak w sklepie, trzeba zwrócić uwagę na to, aby liście nie miały przebarwień i były jednolicie zielone.

Gotowany szpinak

Przed przygotowaniem potrawy trzeba go dokładnie umyć, odciąć wszystkie ogonki, pokroić i wybrać sposób przyrządzania. Możemy go gotować na parze, możemy również gotować go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, wrzucając na nią mokre liście szpinaku, tuż po ich umyciu. Gdy szpinak straci swoją jędrność, a listki będą wyglądały na zwiędłe, szpinak będzie ugotowany.

Smażony szpinak

Jeżeli chcemy przysmażyć szpinak na patelni, najlepiej zrobimy, jeżeli połączymy go z czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy więc łyżeczkę oleju, drobno siekamy dwa, trzy ząbki czosnku, podsmażamy go z czerwoną papryką (zmieloną), a potem dodajemy szpinak – najlepiej świeży, jednak możemy dodać również szpinak mrożony. Smażymy szpinak przez chwilę, potem dodajemy odrobinę soku z cytryny – i gotowe. Szpinak warto podawać z serem feta albo z żółtym serem, jako dodatek do spaghetti zachwyci nawet największych smakoszy.

Pamiętaj!

Dodanie masła lub śmietany do szpinaku wzbogaca jego smak i sprawia, że jego konsystencja staje się bardzo delikatna.

Przyprawą, która dobrze komponuje się ze szpinakiem, jest gałka muszkatołowa – warto więc śmiało po nią sięgać, przygotowując tę roślinę.

szpinak-salatka

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ADD YOUR COMMENT

AGD, urządzenia domowe Bezpieczeństwo w domu Budowa Dekorowanie Meble Ogród Porządki Pozostałe Remont Rośliny, kwiaty Uprawy rolne
15 zaskakujących sposobów wykorzystania wody utlenionej
8 produktów, które masz w domu, ale nigdy nie sądziłaś, że doskonale nadają się do czyszczenia różnych przedmiotów
O materac, na którym śpisz też trzeba dbać. Oto proste sposoby, jak sobie z tym poradzić
Dania główne Desery Drinki i koktajle Gotowanie, pieczenie Kuchnia polska Kuchnie zagraniczne Napoje Owoce i warzywa Pozostałe Przechowywanie żywności Przystawki, zupy, sałatki Wina Zdrowa żywność Zioła i przyprawy
Tych rzeczy nie powinno się przechowywać w lodówce, lepiej znaleźć im inne miejsce w domu
Schudnij o dwa rozmiary dzięki owsiance z nasionami chia!
7 porad dotyczących poprawienia smaku kawy
Biżuteria i dodatki Moda damska Moda dziecięca Moda męska Moda młodzieżowa Pielęgnacja, konserwacja obuwia Pielęgnacja, konserwacja odzieży Pozostałe
Sprawdzone sposoby na odświeżenie i wyczyszczenie srebrnej biżuterii
Sprawdzone sposoby na usunięcie tłustej plamy. Z tymi trikami już nie będziesz mieć z nimi kłopotów
Wstydzisz się odbarwionych skarpetek? Tym sposobem sprawisz, żeby były białe
Małżeństwa Przyjaźń Rozwiązywanie problemów Single Zdrada, niewierność Związek, randki
Jak poradzić sobie z kryzysem małżeńskim?
Jak być sexy, ale nie przesadzić?
Jak wyczytać charakter człowieka z jego ciała?
Bieganie Fitness i siłownia Inne dyscypliny Piłka nożna Pozostałe Rowery Sporty walki Sporty wodne
Dzięki tej japońskiej technice możesz stracić kilka kilogramów niemal natychmiast
Jak pozbyć się tłuszczu z poszczególnych części ciała?
Jak ćwiczyć w kuchni?
Depilacja Kosmetyki Makijaż Perfumy i zapachy Pielęgnacja Pozostałe Skóra Spa Włosy
Zbadaj o swoją szczoteczkę do zębów, dzięki temu unikniesz wielu chorób jamy ustnej
Wyeliminuj żylaki z tymi naturalnymi naparami
Jak zrobić chusteczki toaletowe?
Choroby, dolegliwości, leczenie Ciąża i poród Dieta, żywienie Higiena Medycyna naturalna Nałogi Pierwsza pomoc Pozostałe Profilaktyka Rehabilitacja Seksualność i antykoncepcja Zabiegi i operacje Zdrowe oczy Zdrowe zęby Zdrowie publiczne
7 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o pluskwach, by się ich uchronić
Zbadaj o swoją szczoteczkę do zębów, dzięki temu unikniesz wielu chorób jamy ustnej
Jedz miód, cynamon oraz imbir codziennie i zobacz, co się stanie!