Jak zagospodarować szafki kuchenne?

Nawet w najmniejszej kuchni z reguły udaje się nam zawiesić i ustawić przynajmniej kilka szafek. Aby można było je efektywnie zagospodarować, w taki sposób, aby były funkcjonalne i aby dobrze się nam z nich korzystało, trzeba z góry ustalić, co będziemy przechowywać w każdej z nich.

W jaki sposób to zrobić? Jakimi regułami kierować się, gospodarując przestrzeń kuchennych szafek? Radzimy poniżej. Zapraszamy do lektury!

 

Wskazówki, jak funkcjonalnie zagospodarować szafki kuchenne

W dolnej szafce, najbliżej kuchenki, najlepiej jest umieścić garnki, a także sprzęt przeznaczony do pieczenia, smażenia itp. Z powodzeniem możemy wykorzystać w tym celu także piekarnik, który zamieni się w szafkę na brytfanny, tortownice itp.

Również w dolnych szafkach urządzamy spiżarnię: na najniższej półce ustawiamy ciężkie pojemniki z produktami sypkimi (kasza, mąka, cukier, sól), na wyższych przechowuje się makarony, suszone przyprawy, owoce, grzyby.

W szafkach wiszących chowamy talerze, szklanki, kubki, wazy, salaterki czy półmiski. Pamiętając o równomiernym obciążaniu szafki, najniżej, a więc tam, skąd najłatwiej wyjąć, ustawiamy te sprzęty, których używamy na co dzień, wyżej używane rzadziej.

Przechowywanie produktów sypkich w pojemnikach jest skutecznym sposobem zarówno na uchronienie zapasów przed szkodnikami, jak i na to, by w spiżarni panował porządek. W każdym sklepie czy markecie kupimy dzisiaj plastikowe lub szklane pojemniki przystosowane specjalnie do przechowywania żywności.

Możemy też wykorzystać do tego celu większe słoiki z nakrętkami czy opróżnione już pojemniki, np. po kawie, kakao i innych produktach spożywczych. Mniejsze słoiczki nadadzą się do przechowywania aromatycznych przypraw, które muszą być przechowywane w szczelnych i zaopatrzonych w etykietkę z nazwą naczyniach, najlepiej w oddzielnej szafce lub na osobnej półce.

Jeśli wszystko ma swoje miejsce łatwiej utrzymać porządek i sięgnąć do zapasów.

Szafki muszą być zawsze suche, bo wilgoć i osiadający kurz sprzyjają rozwijaniu się bakterii i szkodników. Nie mogą być jednak umieszczone przy kaloryferach lub rurach doprowadzających ciepłą wodę. Nadmiar ciepła również jest niekorzystny, bo sprzyja szkodnikom i powoduje stratę wartości odżywczych przechowywanych produktów.

jak-zagospodarowac-szafki-w-kuchni

Tagi:

  • jak zagospodarować szafki kuchenne

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.