Marynowanie pieczarek to obok mrożenia świetny sposób na to, aby zachować te grzyby na dłużej. Dodatkowo marynowane pieczarki są od razu gotowe do spożycia i nie trzeba poddawać ich obróbce termicznej.
Mogą być z jednej strony świetną przystawką, z drugiej zaś strony idealnie pasują do sałatek.
Do przygotowania 10 małych słoiczków marynaty potrzebne będą:
- 1 kg małych pieczarek,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 marchewki,
- 20 sztuk małych cebulek,
- 10 liści laurowych,
- gorczyca,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny ziarnisty.
Do przygotowania zalewy potrzebne będą:
- 600 ml wody,
- 250 ml octu 10%,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru.
1. Pieczarki czyścimy, obracamy i gotujemy 10 minut w wodzie z łyżeczką soli.
2. Marchewki umyć, obrać i pokroić na plasterki.
3. Zalewa: wodę z octem, cukrem i solą gotować przez 10 minut.
4. Do słoiczków, między pieczarki, włożyć po listku laurowym, po 2 małe cebulki, parę plasterków marchwi, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Wlać zalewę, aby zakrywała grzybki.
5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 20 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Tagi:
- jak zamarynować pieczarki