Jak zrobić chleb bezglutenowy?

Dostępny w sklepach chleb bezglutenowy nie zachwyca ani smakiem, ani składem. Wprawdzie nie ma glutenu, jednak liczba zastosowanych przez producentów konserwantów pozostawia wiele do życzenia… Nic więc dziwnego, że wiele osób szuka sprawdzonych przepisów na chleby bezglutenowe do upieczenia w domu.

Dzisiaj mamy dla was przepis na pyszny chleb bezglutenowy, prosty w wykonaniu i szybki, dzięki któremu dieta bez glutenu będzie się wydawała o wiele smaczniejsza!

Przepis na chleb bezglutenowy

Potrzebne będą:

  • 500 g mąki bezglutenowej (albo gotowej mieszanki, albo własnej mieszanki, np. mix gryczanej, ryżowej, ziemiaczanej i kukurydzianej itp.)
  • po 3 łyżki siemienia lnianego, łuskanego słonecznika
  • po 1 łyżce sezamu i pestek z dyni
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży lub 13 g drożdży suchych
  • 550 ml lekko ciepłej wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do dużego naczynia i dokładnie mieszamy, nie musimy wcześniej przygotowywać zaczynu z drożdży. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce w celu powiększenia przez ciasto objętości.

Po 20 minutach ponownie je mieszamy.

Chleb bezglutenowy pieczemy w keksówkach, gdyż ze względu na brak glutenu będzie miał nieco inną strukturę niż tradycyjny chleb i nie wyrośnie. Jeżeli wybierzemy do jego wypieku inną formę, otrzymamy… płaski placek.

Dla naszego chleba potrzebna będzie keksówka o wymiarach ok. 8 na 27 cm, którą wykładamy papierem, smarujemy tłuszczem, ewentualnie oprószamy mąką bezglutenową i przekładamy do niej ciasto. Całość pozostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 20 minut, aż zwiększy objętość, jednak pamiętajmy, że zbyt długie rośnięcie mu nie sprzyja. Pieczemy w temperaturze 230ºC przez mniej więcej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika, studzimy… i gotowe!

Smacznego!

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.