Owsianka jest jednym z najbardziej kompletnych posiłków stosowanych w wielu dietach, więc warto zaczynać od niej dzień.
Owsianka daje przede wszystkim wielkie korzyści dla jelit ze względu na wysoką zawartość błonnika. Posiada również potas, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu w organizmie. Na długo daje uczucie sytości, jest więc doskonałym śniadaniem.
Nasiona Chia zaś w kontakcie z wodą wchłaniają ją i pęcznieją. Stają się substancją przypominającą żelatynę i zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Są bogate w kwasy omega-3, idealnie regenerują tkanki i wspierają ich wzrost, są więc świetne dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Spożywanie tych dwóch połączonych pokarmów daje wielkie korzyści dla organizmu:
– zapobiega chorobom serca,
– obniża poziom złego cholesterolu,
– zmniejsza objawy zapalenia stawów i regeneruje tkanki,
– podwyższa pozioma białka, minerałów i błonnika,
– kontrolę poziomu cukrów i trójglicerydów we krwi,
– uzupełnia niedobór cennych kwasów omega-3 i omega-6.
Jak przygotować owsiankę z chia?
Przygotuj:
– 50 ml wody
– filiżankę płatków owsianych
– 2 łyżki wanilii
– cynamon
– sól
– 4 łyżki chia
Dodaj do wody cynamon i wanilię i zagotuj. Kiedy zacznie wrzeć, wsyp płatki owsiane i zmniejsz ogień. Na małym gotuj przez 5 minut, mieszając i mając odkryty garnek. Następnie zestaw z ognia i odstaw na 5 minut. Dodaj miód i trochę soli, wymieszaj. Jedz gorące, posypane nasionami chia.