Jak zrobić sałatkę z kaszy gryczanej?

Kasza gryczana jest bardzo zdrowa i dietetycy przekonują, że ciągle jemy jej za mało. Ponadto sałatki, które lądują na naszym stole, są zwykle mało zdrowe jeśli dodamy do nich ciężki majonez.

Poniższa sałatka stanowi doskonałą odpowiedź na te dwa zarzuty, ponieważ zawiera same zdrowe składniki, z kaszą gryczaną na czele, a poza tym nie zawiera majonezu, warto więc ją wypróbować, a najlepiej – spożywać jak najczęściej.

Przepis na sałatkę z kaszy gryczanej 

Składniki na 6 porcji:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 strąk żółtej papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 spora cebula
  • 5 dag rodzynek
  • 3 łyżki dowolnego sosu winegret (może być z torebki jeśli ktoś lubi)
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Papryki pokroić w niezbyt dużą kostkę. Łodygi selera naciowego obrać z włókien, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Kaszę ugotować na sypko, kilka minut przed końcem gotowania dodać do niej warzywa i pogotować razem. Następnie składniki odcedzić i ostudzić. Dodać kukurydzę z puszki, rodzynki i sos winegret, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, udekorować natką pietruszki. Najlepiej smakuje, gdy podaje się ją od razu po przygotowaniu.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.