Jak przyrządzać soję?

Soja to roślina uprawna należąca do strączkowatych, stanowiąca cenne źródło białka, tłuszczu, aminokwasów i witamin z grupy B, potrzebnych przede wszystkim osobom na diecie wegetariańskiej. Uważa się, iż w przypadku wegetarian może stanowić całkiem niezłą alternatywę dla mięsa.

Czasami może jednak brakować pomysłów odnośnie do tego, jak przyrządzać tę niezwykle cenną roślinę. Dlatego dzisiaj mamy dla was kilka przepisów na potrawy z soją w roli głównej.

Przepis na soję z ryżem 

Potrzebne będą:

  • szklanka soi,
  • 1/2 szklanki ryżu,
  • sól,
  • przyprawa curry,
  • natka pietruszki,
  • 5 dag masła lub margaryny.

Przygotowanie

Soję wymyć, zalać przegotowaną przestudzoną wodą i pozostawić na kilka godzin do napęcznienia. Ugotować, a jeśli ilość płynu trzeba uzupełnić – dodać wody przegotowanej. Pod koniec gotowania wodę odparować.

Wypłukany ryż wsypać do dużej ilości wody, gotować 10-12 minut, wylać na sito, przykryć, wystudzić. Do miękkiej soi włożyć ryż, dodać soli, przyprawy curry, połowę masła, podgrzać. Gorącą potrawę polać resztą stopionego tłuszczu, posypać obficie zieloną pietruszką. Danie można okrasić stopionym boczkiem lub wędzona słonina.

Przepis na soję w sosie pieczarkowym 

Potrzebne będą:

  • 1,5 szklanki soi,
  • 5 dag masła lub margaryny,
  • łyżka oleju,
  • 10 dag cebuli,
  • 15 dag pieczarek,
  • łyżka mąki,
  • 1,5 szklanki wywaru z soi,
  • 2-3 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki,
  • 2 jaja lub 2-3 łyżki startego żółtego sera.

Przygotowanie

Umytą i namoczoną soję ugotować do miękkości bez dodatku soli. Stopić połowę margaryny z łyżką oleju i na tak przygotowanym tłuszczu podsmażyć drobno pokrajane pieczarki oraz cebulę. Do podsmażonych grzybów dodać resztę tłuszczu, wsypać mąkę, całość starannie wymieszać. Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadzić wywarem z soi i śmietaną, mieszając zagotować, przyprawić sos do smaku solą i pieprzem.

Do przyprawionego sosu włożyć miękką soję, mieszając mocno podgrzać. Potrawę posypaną zieloną pietruszką oraz posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo lub startym żółtym serem podawać z ziemniakami.

Przepis na kotlety z soi

Potrzebne będą:

  • 2 szklanki soi,
  • 10 dag czerstwej bułki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • cebula,
  • łyżka oleju,
  • duże jajo,
  • łyżeczka bazylii,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2-3 łyżki tartej bułki,
  • 4-5 łyżek oleju do smażenia.

Przygotowanie

Namoczoną soję ugotować, miękką odcedzić, odparować (potrząsając naczyniem) i wystudzić. Namoczyć czerstwą bułkę w mleku, odcisnąć. Drobno pokrajaną cebulę podsmażyć w oleju. Soję z bułką i cebulą zemleć w maszynce. Dodać jajo, pokruszona bazylię, sól i pieprz, masę dokładnie wymieszać, podzielić na 10 porcji mniej więcej jednakowej wielkości.

Uformować z nich kule, otoczyć w tartej bułce i spłaszczyć do grubości około 1 ,5 cm, a następnie usmażyć z obu stron na oleju, nie dopuszczając do zbyt mocnego zrumienienia. Podawać z ziemniakami i sosem grzybowym, ogórkowym albo chrzanowym.

Tagi:

  • jak przyądzać soje

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.