Jak przyrządzać szparagi?

Szparagi to warzywo, które coraz częściej gości na naszym stole. Warto jadać je jak najczęściej, gdyż są bombą witaminowo-mineralną. Znajdziemy w nich np. witaminę K, kwas foliowy, karoten, witaminy z grupy B, witaminę C, sole potasowe, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor czy żelazo, są także świetnym antyoksydantem o działaniu bakteriobójczym.

Problemem często jest to, jak przyrządzać szparagi. Dzisiaj mamy więc dla was kilka pomysłów na dania ze szparagami w roli głównej. Zapraszamy do lektury!

Szparagi – zasady kupowania i przyrządzania

Jeżeli chcesz wybrać dobre szparagi, musisz pamiętać, że najlepsze są świeże. Jak je wybrać? Otóż świeże szparagi „dźwięczą”, gdy uderza się jednym o drugi. Końce ich są soczyste, napięte, gładkie.

Po dokładnym umyciu i obraniu powiązane w pęczki szparagi gotuje się główkami do góry w osolonym wrzątku z dodatkiem masła. Najlepiej, jeśli szparagowe główki wystają ponad wodę i gotują się na parze około 15-20 minut.

Szparagi zielone możemy jeść na zimno, na przykład z sosami sałatkowymi, posypując je posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo. Do zielonych szparagów z powodzeniem możemy też dodawać sos winegret z dużą ilością posiekanych ziół i odrobiną roztartego czosnku.

Wskazówki, jak przyrządzać szparagi 

Zupa-krem ze szparagów

Ugotowane i przetarte przez sitko (po odcięciu główek) szparagi mieszamy ze śmietaną rozkłóconą z żółtkami i szczyptą gałki muszkatołowej. Gotujemy i podajemy z groszkiem ptysiowym oraz główkami szparagów.

Szparagi po węgiersku

Potrzebne będą:

  • kilogram szparagów,
  • szklanka kwaśnej śmietany,
  • kopiasta łyżka masła,
  • 5 dag tartej bułki,
  • łyżeczka papryki,
  • sól,
  • szczypta cukru.

Przygotowanie:

Szparagi dokładnie myjemy, obieramy z włókien, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Kiedy będą miękkie, wyjmujemy, dokładnie odsączamy i układamy w naczyniu żaroodpornym uprzednio dobrze posmarowanym masłem. Zalewamy je śmietaną, kropimy stopionym masłem, a na koniec posypujemy tartą bułką oraz papryką. Zapiekamy do zarumienienia w gorącym piekarniku.

szparagi

Zapiekanka szparagowa

Potrzebne będą:

  • 2 pęczki szparagów,
  • 50 dag wołowiny,
  • pieprz cayenne,
  • gałka muszkatołowa,
  • sos beszamel,
  • tarty żółty ser,
  • natka,
  • kieliszek winiaku.

Przygotowanie:

Pokrojoną w cienkie paski wołowinę obsmażamy na oleju, posypujemy pieprzem cayenne, solą, szczyptą gałki, zalewamy kieliszkiem winiaku, a następnie dusimy pod przykryciem około 20 minut. Międzyczasie gotujemy oczyszczone szparagi w osolonej wodzie do miękkości, a po wyjęciu i odsączeniu z wody kroimy na kawałki. Półmisek żaroodporny smarujemy masłem, układamy warstwami mięso i szparagi, zalewamy całość sosem beszamel i posypujemy startym żółtym serem, zapiekamy przez około 30 minut. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

zapiekane-szparagi

5/5 - (1 vote)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.