Jakie właściwości odżywcze ma sałata?

Sałata jest znana na całym świecie, głównie ze względu na niskokaloryczność. Ponadto jest bardzo zdrowa, gdyż dostarcza organizmowi wielu cennych witamin i składników mineralnych. Cieszy nasze podniebienia począwszy od wczesnej wiosny aż po późną jesień.

Sałata jest świetnym dodatkiem do wielu surówek, jak również pasuje do sałatek czy do dekoracji potraw.

Rodzaje sałat 

W sklepach bardzo popularna jest odmiana masłowa. Charakteryzuje się miękkimi, jasnozielonymi liśćmi, które są zawinięte w luźną główkę. Najczęściej jest używana do śmietany albo do sosu winegret.

Sałata lodowa jest wyjątkowo krucha. Jej liście ułożone są w zwartą główkę. Idealnie komponuje się z serami, kurczakiem, sosem jogurtowym czy śmietanowym. Jest jedynym gatunkiem sałaty, który nadaje się do krojenia.

Sałata rzymska ma długie, pomarszczone i ciemnozielone liście, które tworzą owalną główkę. Charakteryzuje się lekko słodkim posmakiem. Najlepiej pasuje do potraw z czosnkiem i sosem majonezowym. Idealnie nadaje się do duszenia.

Rukola to odmiana sałaty, której listki są bardzo drobne. Wyróżnia się ostrzejszym smakiem. Idealnie komponuje się z orzechami, fetą, serem kozim i smażonym boczkiem.

Radicchio to bordowo-biała sałata, która posiada lekko gorzki smak. Świetnie nadaje się jako dodatek do innych sałat.

Dębolistna wyróżnia się zielonymi albo czerwonymi listkami, które są lekko karbowane. Jej smak jest nieco orzechowy. Najlepiej pasuje do sosu winegret i śmietanowego.

Roszponka ma małe, jasno albo ciemnozielone listki, które wyróżniają się wyjątkową aromatycznością o nieco orzechowym smaku. Świetnie nadaje się jako baza do zupy.

salata

Witaminki, witaminki

W sałacie znajduje się magnez, potas, żelazo, witaminy C, D, E, A oraz silne przeciwutleniacze. To także kwas foliowy, który szczególnie potrzebny jest kobietom w ciąży. Oprócz tego ma dużo błonnika. Sałata posiada właściwości nasenne i uspakajające.

Przepis na miks sałat w sosie włoskim 

Składniki:

  • 2 ogórki,
  • 3 pomidory,
  • miks sałat,
  • 125 ml oliwy,
  • 3 łyżki octu winnego jabłkowego,
  • sól,
  • koperek, bazylia, pietruszka, szczypiorek

salatkaPrzygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i suszymy. Miks sałat rwiemy na kawałki. Ogórka i pomidora kroimy w niezbyt dużą kostkę i układamy na sałacie.

Ocet mieszamy z solą do momentu, w którym się rozpuści. Dodajemy oliwę i całość dokładnie ucieramy. Mieszamy z posiekanymi ziołami i polewamy sałatkę.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.