Jak upiec biszkopt?

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dkg mąki
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • Białka ubijamy  na sztywno, na początku ubijania dodać szczyptę soli. Kiedy piana jest gotowa dosypywać po łyżce cukier, dalej ubijając. Wrzucić po jednym żółtku, ubić.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
  • Wylać ciasto na blaszkę
  • Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone: jeśli nie lepi się do patyczka jest ok. Powinno być zarumienione z wierzchu i odchodzić od brzegów formy.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia w blaszce.
Dodatki zapachowe

Do biszkoptów najczęściej dodajemy cukier waniliowy, także aromaty: migdałowy, pomarańczowy i arakowy. Aromaty mają bardzo intensywny zapach, dlatego dodajemy je w niewielkich ilościach.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.