Nie wiesz jak ugotować jajka? Przekonaj się, że jest to dziecinnie proste. Na początek warto jednak sprawdzić czy jajka są świeże. W tym celu musisz nalać do miski wody i włożyć do niej jajka. Jeśli będą utrzymywać się na powierzchni oznacza to, że nie są pierwszej świeżości. Jeżeli natomiast opadną na dno – możesz spokojnie je ugotować, albowiem są świeże.
- Włóż jajka do garnka. Jeśli nie chcesz aby skorupka popękała podczas gotowania, delikatnie (z szerszej strony) przekłuj ją igłą.
- Nalej wody. Jajka muszą w całości znajdować się pod wodą.
- Dodaj 1 łyżeczkę soli na 2 jaja.
- Aby ugotować:
- jajo na miękko należy gotować je około 5 min (od momentu postawienia na ogniu).
- jajo na twardo musicie poczekać 7-8 min (od momentu postawienia na ogniu).
Po ugotowaniu jajka należy zdjąć z ognia, odlać gorącą wodę i zalać zimną.