Każdy wie, że ugaszenie palącego się oleju nie jest takie proste. Woda odpada, albowiem to właśnie ona najczęściej jest przyczyną zapalenia się gorącego oleju. Musicie jednak pamiętać o tym, żaby jak najszybciej odciąć dostęp tlenu i przede wszystkim postarajcie się wyłączyć gaz zanim stosujecie któryś z wymienionych sposobów.
- Koc gaśniczy. Jest jednym ze sposobów ugaszenia oleju. Należy po prostu nakryć takim kocem palącą się patelnię.
- Piasek. To kolejny sposób na ugaszenie płomieni wydostających się z naczynia. Jedyny minus to fakt, że nie w każdym domu, w kuchni gospodynie trzymają wory z piaskiem.
- Pokrywka. Należy przykryć palący się w garnku olej. Jak już wspomniała wcześniej – chodzi o to aby odciąć dostęp tlenu.
Gaśnice płynowe, pianowe, śniegowe lub proszkowe. Służą one do gaszenia płonącego oleju, paliwa oraz tłuszczów i lakierów różnego typu.