Z utęsknieniem czekasz, aż wybije godzina powrotu do domu. Zmęczona po całym dniu jedyne o czym marzysz, to poleżeć w łóżku. A tymczasem dzwoni telefon i w słuchawce słyszysz rozanielony głos Twojej przyjaciółki, która oznajmia Cię, że za godzinę będzie u Ciebie z rodziną.
Jak zatem przygotować błyskawiczną kolację? Dwa sposoby poniżej!
Składniki
- 450 gram makaronu penne
- słoik kaparów w zalewie
- 50 gram sera pleśniowego
- ½ litra śmietanki 12 procentowej
- 200 gram łososia- surowego lub wędzonego
- 2 gałązki rozmarynu
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
W garnku zagotuj wodę, osól. Wrzuć makaron i ugotuj al dente.
Łososia surowego dokładnie umyj, osusz i pozbądź się skóry. Pokrój na mniejsze kawałki, włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika. Zapiekaj 10 minut. Wędzonego łososia wystarczy pokroić na niewielkie plasterki.
Na głęboką patelnie wlej śmietankę i podgrzej ją, następnie dodaj pokrojony ser pleśniowy. Całość podgrzewaj delikatnie, aby połączyło się w jedno. Dopraw pieprzem i rozmarynem. Ugotowany makaron wyłóż do miski, wymieszaj z łososiem, sosem śmietano-serowym i osączonymi kaparami. Całość skrop sokiem z cytryny.
Składniki
- mrożonka chińska
- pierś z kurczaka
- makaron ryżowy
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy
- papryczka chilli
- pęczek dymki
- sok z cytryny
- ¾ litra oleju
- papier ryżowy
Przygotowanie
Zrób farsz. Warzywa podsmaż na patelni, dodając niewielką ilość oleju. Gdy będą miękkie dorzuć pokrojoną pierś z kurczaka. Całość podduś, na koniec dopraw solą i pieprzem. Posiekaj czosnek oraz dymkę, szczypiorek, papryczkę chilli i dodaj do farszu. Dopraw sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wymieszaj.
Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, odstaw na dziesięć minut. Gdy zmięknie osącz na sitku i pokrój. Dodaj do farszu i duś jeszcze minutę. Na koniec odstaw do ostygnięcia.
Krążki papieru ryżowego zanurz w ciepłej wodzie i poczekaj, aż nasiąkną. Rozłóż na ścierce i na połowie każdego krążka rozłóż połowę farszu. Przykryj brzegiem krążka i zawiń do środka dwa przeciwległe brzegi i całość zwiń.
Smaż sajgonki na złoty kolor. Zbierz nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.