Jak przygotować ekspresową kolację?

Z utęsknieniem czekasz, aż wybije godzina powrotu do domu. Zmęczona po całym dniu jedyne o czym marzysz, to poleżeć w łóżku. A tymczasem dzwoni telefon i w słuchawce słyszysz rozanielony głos Twojej przyjaciółki, która oznajmia Cię, że za godzinę będzie u Ciebie z rodziną.

Jak zatem przygotować błyskawiczną kolację? Dwa sposoby poniżej!

 

Makaron z łososiem i serem pleśniowym 

Składniki

  • 450 gram makaronu penne
  • słoik kaparów w zalewie
  • 50 gram sera pleśniowego
  • ½ litra śmietanki 12 procentowej
  • 200 gram łososia- surowego lub wędzonego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

W garnku zagotuj wodę, osól. Wrzuć makaron i ugotuj al dente.

Łososia surowego dokładnie umyj, osusz i pozbądź się skóry. Pokrój na mniejsze kawałki, włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika. Zapiekaj 10 minut. Wędzonego łososia wystarczy pokroić na niewielkie plasterki.

Na głęboką patelnie wlej śmietankę i podgrzej ją, następnie dodaj pokrojony ser pleśniowy. Całość podgrzewaj delikatnie, aby połączyło się w jedno. Dopraw pieprzem i rozmarynem. Ugotowany makaron wyłóż do miski, wymieszaj z łososiem, sosem śmietano-serowym i osączonymi kaparami. Całość skrop sokiem z cytryny.

makaron-z-lososiem

Sajgonki z warzywami i kurczakiem 

Składniki

  • mrożonka chińska
  • pierś z kurczaka
  • makaron ryżowy
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • papryczka chilli
  • pęczek dymki
  • sok z cytryny
  • ¾ litra oleju
  • papier ryżowy

Przygotowanie

Zrób farsz. Warzywa podsmaż na patelni, dodając niewielką ilość oleju. Gdy będą miękkie dorzuć pokrojoną pierś z kurczaka. Całość podduś, na koniec dopraw solą i pieprzem. Posiekaj czosnek oraz dymkę, szczypiorek, papryczkę chilli i dodaj do farszu. Dopraw sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wymieszaj.

Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, odstaw na dziesięć minut. Gdy zmięknie osącz na sitku i pokrój. Dodaj do farszu i duś jeszcze minutę. Na koniec odstaw do ostygnięcia.

Krążki papieru ryżowego zanurz w ciepłej wodzie i poczekaj, aż nasiąkną. Rozłóż na ścierce i na połowie każdego krążka rozłóż połowę farszu. Przykryj brzegiem krążka i zawiń do środka dwa przeciwległe brzegi i całość zwiń.

Smaż sajgonki na złoty kolor. Zbierz nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.

sajgonki

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.