Jak ugotować rosół?

Rosół to jedna z narodowych polskich potraw, bez której nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu. To zupa, którą przygotowuje sie stosunkowo długo. Abu ugotować pyszny i esencjonalny rosół należy gotowanie rozpocząć od zimnej wody i stopniowo doprowadzać zupę do wrzenia. 

Przepis na pyszny rosół znajduje się poniżej. Zapraszamy do gotowania!

 

Przepis na pyszny rosół 

Składniki:
  • podudzia i/lub udźce z kurczaka o łącznej wadze ok 600-700 gr
  • 1 marchew
  • 1 liść laurowy
  • 1 mała cebula
  • 1-2 gałązki selera naciowego z liśćmi
  • kawałek selera- korzenia
  • sól pieprz ziołowy- do smaku
  • 2-3 ziarna pieprzy czarnego
  • przyprawa typu magi lub sos sojowy
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Najpierw gotujemy wywar z warzyw (korzenia pietruszki,selera, marchewki, dodajemy, czosnek).

Mięso gotujemy z woda w osobnym naczyniu, dodajemy liść laurowy, pieprz, przyprawy. Następnie wlewamy wywar z warzyw do mięsa i gotujemy na małym ogniu. Cebulę delikatnie opiekamy i wrzucamy do gotującego się rosołu.

Rosół najlepiej smakuje z uszkami z mięsem, ziemniakami lub z makaronem

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.