Jak zrobić ziemniaczane paszteciki?

Prostym i smacznym daniem, które warto umieć przygotować, są ziemniaczane paszteciki.

Do ich wykonania potrzebujemy ok. 1 kg ziemniaków, 3/4 szklanki mąki pszennej, łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 jajka, olej, sól, pieprz, 50 dag pieczarek, cebulę, 2 łyżki masła, natkę pietruszki.

 

Ziemniaczane paszteciki – przepis

Na początku należy ugotować i odparować  ziemniaki. Następnie trzeba posiekać pieczarki, a cebulę pokroić w małe kosteczki i dodając pieczarki, zeszklić na maśle. Nie należy zapominać o doprawieniu mieszanki pieprzem oraz solą.

Po wystudzeniu należy połączyć farsz z jajkiem oraz posiekaną natką. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę, jajko oraz szczyptę soli. Tak przygotowane ciasto należy dokładnie zagnieść, posypać mąką i rozwałkować.

Na przygotowany placek wykładamy farsz i zwijamy. Następnie powstałą roladę kroimy na kilka części i zlepiamy końce tak, aby nic się nie wysypywało. Tak powstałe kawałki wrzucamy na rozgrzany, głęboki olej i smażymy do momentu, aż nabiorą pięknego złotobrązowego koloru.

Chrupiące paszteciki najlepiej podawać z gorącym i pikantnym czerwonym barszczykiem. Są idealnym daniem na imprezy, przyjęcia i odwiedziny gości.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.