Kotlety drobiowe z dodatkiem żurawiny na pewno przypadną do gustu miłośnikom oryginalnych potraw.
Kotlety drobiowe często spotyka się na naszych polskich stołach i jest to na pewno dobry wybór, gdyż mięso drobiowe jest chude i bogate w wartości odżywcze, a przy tym znacznie mniej kaloryczne niż wieprzowina.
Jednak taka monotonia niejednemu z nas może się znudzić, zatem musimy szukać jakichś urozmaiceń. Doskonałym wyjściem może być przygotowanie kotletów drobiowych z żurawiną. Jest to danie proste i szybkie w przygotowaniu, ale dzięki dodatkowi żurawiny prezentuje się bardzo wykwintnie, z powodzeniem można je więc podać na uroczysty niedzielny obiad.
Składniki dla 4 osób:
- 2 piersi kurczaka,
- opakowanie ziół prowansalskich,
- ½ opakowania suszonej żurawiny,
- 4 plastry żółtego sera,
- sól,
- olej do smażenia.
Sposób przyrządzania:
- Filety z kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osączyć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na połowy, następnie lekko rozbić tłuczkiem.
- Brytfannę lub naczynie żaroodporne wysmarować olejem i umieścić mięso.
- Na każdej piersi położyć żurawinę i przykryć plastrem sera.
- Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.
- Piec mięso około ½ godziny.