Jak zrobić kotlety drobiowe z żurawiną?

Kotlety drobiowe z dodatkiem żurawiny na pewno przypadną do gustu miłośnikom oryginalnych potraw.

Kotlety drobiowe często spotyka się na naszych polskich stołach i jest to na pewno dobry wybór, gdyż mięso drobiowe jest chude i bogate w wartości odżywcze, a przy tym znacznie mniej kaloryczne niż wieprzowina.

Jednak taka monotonia niejednemu z nas może się znudzić, zatem musimy szukać jakichś urozmaiceń. Doskonałym wyjściem może być przygotowanie kotletów drobiowych z żurawiną. Jest to danie proste i szybkie w przygotowaniu, ale dzięki dodatkowi żurawiny prezentuje się bardzo wykwintnie, z powodzeniem można je więc podać na uroczysty niedzielny obiad.

Przepis na kotlety drobiowe z żurawiną

Składniki dla 4 osób:

  • 2 piersi kurczaka,
  • opakowanie ziół prowansalskich,
  • ½ opakowania suszonej żurawiny,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Sposób przyrządzania:

  1. Filety z kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osączyć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na połowy, następnie lekko rozbić tłuczkiem.
  2. Brytfannę lub naczynie żaroodporne wysmarować olejem i umieścić mięso.
  3. Na każdej piersi położyć żurawinę i przykryć plastrem sera.
  4. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.
  5. Piec mięso około ½ godziny.
Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.