Jak zrobić paszteciki drożdżowe z parówkami?

Proponowane danie – paszteciki drożdżowe z parówkami lub kiełbasą – jest bardzo łatwe w przygotowaniu, nadaje się więc na szybki obiad czy kolację. Jeśli zdecydujemy się na parówki, będzie również tanie, jest to więc znakomita propozycja na studencki posiłek. 

Zapraszamy do wypróbowania. Są naprawdę pyszne!

 

 

Przepis na paszteciki

Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag śmietany lub kwaśnego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 parówek lub 30 dag grubej kiełbasy, np. szynkowej lub krakowskiej
  • 1 białko
Sposób przygotowania:

Z mąki, drożdży, żółtek, margaryny, śmietany lub kwaśnego mleka i soli przygotować ciasto.

Po wyrośnięciu rozwałkować na grubość 5 mm i krajać na prostokątne kawałki o wymiarach 10 x 6 cm, dłuższy brzeg ciasta posmarować białkiem.

Parówki obrać z osłonki i przeciąć wzdłuż na pół; kiełbasę pokrajać na grube plastry, a następnie na pasy.

Wędlinę układać na kawałkach ciasta i zawijać w ten sposób, by spód ciasta był nieco wysunięty. Brzegi zaciskać zębami widelca.

Paszteciki ułożyć na blasze, a gdy wyrosną,  posmarować roztrzepanym białkiem i piec w dość gorącym piekarniku na ciemnozłoty kolor.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.