Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Jeśli więc w twojej kuchni powiało nudą i masz ochotę wypróbować czegoś nowego, skorzystaj z przepisu na pyszne placuszki.
Poniżej przepis na pyszne plaski ziemniaczane z ziołami prowansalskimi.
Składniki:
- ugotowane ziemniaki (ilość zależna od tego ile placuszków chcesz przygotować)
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 1-2 jajka do masy ziemniaczanej
- 1-2 jajka do panierki
- odrobina mąki
- bułka tarta
- olej
Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Zostaw, aby wystygły.
2. Przestudzone ziemniaki zmiel w maszynce i wbij jajko, tak aby powstała masa. Całość dopraw według gustu.
3. W miseczce roztrzep 1-2 jajka, a na osobną miseczkę wsyp bułkę tartą. Z powstałej masy ziemniaczanej uformuj niewielkie placuszki, mocz w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej.
4. Placuszki smaż na rozgrzanym oleju aż się zarumienia. Smakują wyśmienicie polane ketchupem lub też z sosem pieczarkowym. Smacznego.
Jak zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków – wideo porady
Przepis na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków