Jak zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków?

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Jeśli więc w twojej kuchni powiało nudą i masz ochotę wypróbować czegoś nowego, skorzystaj z przepisu na pyszne placuszki.

Poniżej przepis na pyszne plaski ziemniaczane z ziołami prowansalskimi.

 

Przepis na placki ziemniaczane

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki (ilość zależna od tego ile placuszków chcesz przygotować)
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1-2 jajka do masy ziemniaczanej
  • 1-2 jajka do panierki
  • odrobina mąki
  • bułka tarta
  • olej

Wykonanie:

1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Zostaw, aby wystygły.

2. Przestudzone ziemniaki zmiel w maszynce i wbij jajko, tak aby powstała masa. Całość dopraw według gustu.

3. W miseczce roztrzep 1-2 jajka, a na osobną miseczkę wsyp bułkę tartą. Z powstałej masy ziemniaczanej uformuj niewielkie placuszki, mocz w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej.

4. Placuszki smaż na rozgrzanym oleju aż się zarumienia. Smakują wyśmienicie polane ketchupem lub też z sosem pieczarkowym. Smacznego.

 

Jak zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków – wideo porady

Przepis na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.