Łosoś to niezwykle zdrowa i pożywna ryba. Jej mięso w smaku jest bardzo dobre i posiada wielu fanów. Rybę tę można przygotowywać na wiele sposobów. My dzisiaj przedstawimy Wam jeden z nich – łosoś pieczony, który jest prosty w przygotowaniu, smaczny i zdrowy.
Zapraszamy do lektury i kulinarnych eksperymentów :) Poniżej przepis na pieczonego łososia.
Potrzebne składniki
- Około 80 dag świeżego sprawionego łososia,
- Cytrynę,
- Sól,
- Pieprz,
- Około czterech łyżeczek masła,
- Świeżą natkę pietruszki.
Przygotowanie pieczonego łososia
Najpierw łososia musisz dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić na 4 dzwonka równej wielkości.
Kolejnym krokiem jest skropienie ryby wyciśniętym sokiem z cytryny oraz oprószenie jej świeżo zmielonym pieprzem w środku i na zewnątrz.
Całość wstaw do lodówki na około godzinę, aż ryba nabierze odpowiedniego aromatu.
Wyjmij rybę z lodówki i ułóż jej kawałki na folii aluminiowej. Połóż na łososiu wiórki masła oraz bardzo dokładnie i szczelnie owiń całość folią.
Następnie łososia ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180°C. Danie piecz około 40 min. Na koniec posyp natką pietruszki.
Danie możesz piec również na grillu, odwracając co 15 minut na drugą stronę.
Potrawa świetnie smakuje z surówkami, ziemniakami czy frytkami.
Smacznego!
Pysznie tez smakuje z slodkim sosem sliwkowym lub sosem chili-mango.