Jeśli chcesz ugotować smaczny makaron, a nie wiesz jak się do tego zabrać to dobrze trafiłeś. Poniżej podam wskazówki dzięki którym Twój makaron nie przyklei się do garnka ani tez nie rozgotuje.
- Na 100g makaronu potrzebujesz 1l wody. Jest to optymalna ilość, dzięki której makaron nie będzie przyklejał się do garnka.
- W zależności od późniejszego zastosowania makaronu wsypujecie od 5-15g soli na 1l wody. Solić możemy tuż przed wrzuceniem makaronu lub na samym początku podgrzewania wody.
- Makaron należy wrzucić do gotującej się wody.
- Jeśli chcesz uniknąć sklejania się makaronu wystarczy dodać olej do gotującej się wody: 1 łyżeczka na 1l wody.
- Kiedy woda zagotuje się ponownie, zmniejszcie ogień. Pamiętajcie aby nie przykrywać garnka!
- Czas gotowania makaronu podany jest na opakowaniu, jednakże aby mieć pewność czy już jest gotowy, możecie go skosztować.
Pamiętajcie aby po odcedzeniu przelać makaron zimną wodą – nie sklei się wówczas.