Szukasz przepisu na kluski śląskie, które podbiją podniebienie Twoje i Twoich domowników? Mamy dla Ciebie propozycję, która na pewno się uda i będzie rewelacyjnie smakować, zarówno z zaproponowaną przez nas okrasą na bazie wędzonego boczku oraz cebuli, jak i z sosem pieczarkowym, który również bez problemu przygotujesz w domu.
Jeżeli więc chcesz przygotować kluski śląskie, przeczytaj poniższy przepis, kup składniki i zabieraj się do eksperymentów, a wyczarujesz z pozoru proste, ale bardzo smaczne danie.
Składniki (na 5 porcji):
- 1 kg ziemniaków,
- około 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- sól,
- 10 dag wędzonego boczku,
- cebula,
- 2 łyżki oleju,
- zielenina do dekoracji.
Sposób przyrządzania
Ziemniaki obieramy i gotujemy, potem studzimy i przeciskamy je przez praskę. Do ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wbijamy jajka. Masę dobrze zagniatamy, a potem obsypujemy ręce mąką pszenną i formujemy okrągłe kluski.
Układamy je na stolnicy, lekko spłaszczamy i w każdej z nich robimy palcem wgłębienie. Gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie około 5 minut, od momentu, aż kluski wypłyną. Następnie oblewamy cebulę, kroimy w piórka, boczek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, dodajemy do tego boczek, chwilę smażymy całość razem.
Kluski podajemy polane przygotowaną okrasą z cebuli i boczku.
Przygotowanie tego dania zajmuje około 60 minut, a jedna porcja dostarcza 470 kcal.
Smacznego!