Jak zrobić kluski śląskie?

Szukasz przepisu na kluski śląskie, które podbiją podniebienie Twoje i Twoich domowników? Mamy dla Ciebie propozycję, która na pewno się uda i będzie rewelacyjnie smakować, zarówno z zaproponowaną przez nas okrasą na bazie wędzonego boczku oraz cebuli, jak i z sosem pieczarkowym, który również bez problemu przygotujesz w domu.

Jeżeli więc chcesz przygotować kluski śląskie, przeczytaj poniższy przepis, kup składniki i zabieraj się do eksperymentów, a wyczarujesz z pozoru proste, ale bardzo smaczne danie.

 

Kluski śląskie – przepis

Składniki (na 5 porcji):

  • 1 kg ziemniaków,
  • około 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • zielenina do dekoracji.

Sposób przyrządzania

Ziemniaki obieramy i gotujemy, potem studzimy i przeciskamy je przez praskę. Do ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wbijamy jajka. Masę dobrze zagniatamy, a potem obsypujemy ręce mąką pszenną i formujemy okrągłe kluski.

Układamy je na stolnicy, lekko spłaszczamy i w każdej z nich robimy palcem wgłębienie. Gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie około 5 minut, od momentu, aż kluski wypłyną. Następnie oblewamy cebulę, kroimy w piórka, boczek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, dodajemy do tego boczek, chwilę smażymy całość razem.

Kluski podajemy polane przygotowaną okrasą z cebuli i boczku.

Przygotowanie tego dania zajmuje około 60 minut, a jedna porcja dostarcza 470 kcal.

Smacznego!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.