Jak upiec biszkopt?

Biszkopt jest podstawą wielu ciast oraz tortów. Niestety jego upieczenie bardzo często sprawia wiele problemów, a wypiek rzadko się udaje.Warto zatem poznać kilka sposobów dzięki, którym każdy biszkopt uda się perfekcyjnie.

Aby biszkopt był lekki, pulchny i suchy nie należy dodawać do niego zbyt dużo tłuszczu. Zwykle wystarczą żółtka jajek. Podstawą udanego wypieku jest objętość ciasta i powietrze w nim zawarte. Tylko wtedy biszkopt nie opadnie.

 

Recepta na idealny biszkopt

Cukiernicy radzą, aby używać jajek przechowywanych w temperaturze pokojowej, a nie tych prosto z lodówki. Jajka cieplejsze podczas ubijania zatrzymują więcej powietrza niż te przesadnie schłodzone. Należy pamiętać, aby oddzielić żółtka od białek i ubijać je intensywnie. Zabieg ten przyczynia się do wpompowywania w ciasto powietrza, a tym samym w efekcie zwiększenia jego objętości.

Masło do przesianego kakao bądź mąki należy dodawać stopniowo. Wszystkie składniki powinny być dokładnie odmierzone i mieszane w oddzielnych miskach, a łączenie ich powinno odbywać się stopniowo i delikatnie, tak aby zatrzymane powietrze nie uleciało i ciasto nie odpadało. Przygotowaną masę należy przełożyć do przygotowanej wcześniej formy bardzo szybko. Biszkopt nie może czekać na włożenie do piekarnika.

Podczas pieczenia nie należy go otwierać i zaglądać do ciasta.

Dlaczego biszkopt się nie udaje?

Najczęstsze błędy, które doprowadzają do zepsucia biszkoptu to złe mieszanie składników, zbyt długie czekanie na włożenie masy do piecyka, a także otwieranie piekarnika podczas pieczenia ciasta.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ADD YOUR COMMENT

AGD, urządzenia domowe Bezpieczeństwo w domu Budowa Dekorowanie Meble Ogród Porządki Pozostałe Remont Rośliny, kwiaty Uprawy rolne
15 zaskakujących sposobów wykorzystania wody utlenionej
8 produktów, które masz w domu, ale nigdy nie sądziłaś, że doskonale nadają się do czyszczenia różnych przedmiotów
O materac, na którym śpisz też trzeba dbać. Oto proste sposoby, jak sobie z tym poradzić
Dania główne Desery Drinki i koktajle Gotowanie, pieczenie Kuchnia polska Kuchnie zagraniczne Napoje Owoce i warzywa Pozostałe Przechowywanie żywności Przystawki, zupy, sałatki Wina Zdrowa żywność Zioła i przyprawy
Tych rzeczy nie powinno się przechowywać w lodówce, lepiej znaleźć im inne miejsce w domu
Schudnij o dwa rozmiary dzięki owsiance z nasionami chia!
7 porad dotyczących poprawienia smaku kawy
Biżuteria i dodatki Moda damska Moda dziecięca Moda męska Moda młodzieżowa Pielęgnacja, konserwacja obuwia Pielęgnacja, konserwacja odzieży Pozostałe
Sprawdzone sposoby na odświeżenie i wyczyszczenie srebrnej biżuterii
Sprawdzone sposoby na usunięcie tłustej plamy. Z tymi trikami już nie będziesz mieć z nimi kłopotów
Wstydzisz się odbarwionych skarpetek? Tym sposobem sprawisz, żeby były białe
Małżeństwa Przyjaźń Rozwiązywanie problemów Single Zdrada, niewierność Związek, randki
Jak poradzić sobie z kryzysem małżeńskim?
Jak być sexy, ale nie przesadzić?
Jak wyczytać charakter człowieka z jego ciała?
Bieganie Fitness i siłownia Inne dyscypliny Piłka nożna Pozostałe Rowery Sporty walki Sporty wodne
Dzięki tej japońskiej technice możesz stracić kilka kilogramów niemal natychmiast
Jak pozbyć się tłuszczu z poszczególnych części ciała?
Jak ćwiczyć w kuchni?
Depilacja Kosmetyki Makijaż Perfumy i zapachy Pielęgnacja Pozostałe Skóra Spa Włosy
Zbadaj o swoją szczoteczkę do zębów, dzięki temu unikniesz wielu chorób jamy ustnej
Wyeliminuj żylaki z tymi naturalnymi naparami
Jak zrobić chusteczki toaletowe?
Choroby, dolegliwości, leczenie Ciąża i poród Dieta, żywienie Higiena Medycyna naturalna Nałogi Pierwsza pomoc Pozostałe Profilaktyka Rehabilitacja Seksualność i antykoncepcja Zabiegi i operacje Zdrowe oczy Zdrowe zęby Zdrowie publiczne
7 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o pluskwach, by się ich uchronić
Zbadaj o swoją szczoteczkę do zębów, dzięki temu unikniesz wielu chorób jamy ustnej
Jedz miód, cynamon oraz imbir codziennie i zobacz, co się stanie!