Jak przyrządzić ryż curry z warzywami?

Bardzo często mając niewiele wolnego czasu chcielibyśmy przygotować aromatyczne, proste, ale zarazem smaczne danie.

Dla osób, które uwielbiają curry oraz ryż pod każdą postacią idealnym i niezwykle prostym rozwiązaniem jest ryż curry z warzywami. W kilkanaście minut otrzymać możemy pyszne i kolorowe danie.

 

Przygotowanie ryżu curry z warzywami

Przygotowanie rozpoczynamy od ugotowania ryżu. Należy pamiętać, aby tylko delikatnie go osolić, gdyż będziemy doprawiać danie na samym końcu.

Na głębokiej patelni podsmażamy dowolnie wybrane warzywa. Najlepiej wykorzystać cebulę, pora, marchewkę, paprykę, cukinię. Możemy dodać zielony groszek oraz kukurydzę, a także pieczarki.

Do podsmażonych dodatków wsypujemy ugotowany ryż. Całość posypujemy curry, ziołami, pieprzem i dokładnie mieszamy.

Dla dokładnego połączenia składników warto chwilę poddusić danie. Należy jednak pamiętać, aby robić to na bardzo małym ogniu. Gotowe danie podajemy na dużym, płaskim talerzu. Możemy posypać je startym żółtym serem, posiekanym szczypiorkiem, pietruszką bądź koperkiem.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.