Kategoria: Kuchnia
Każdy wie, że ugaszenie palącego się oleju nie jest takie proste. Woda odpada, albowiem to właśnie ona najczęściej jest przyczyną zapalenia się gorącego oleju. Musicie jednak pamiętać o tym, …
Nie wiesz jak ugotować jajka? Przekonaj się, że jest to dziecinnie proste. Na początek warto jednak sprawdzić czy jajka są świeże. W tym celu musisz nalać do miski wody …
Wydawałoby się, że nie ma nic bardziej oczywistego niż to, jak ugotować ziemniaki. Otóż ile rodzin, tyle sposobów na gotowanie ziemniaków i oczywiście zwolennicy każdego z przepisów przekonują, że …
Przed gotowaniem należy opłukać ryż. Na każdą szklankę ryżu długoziarnistego daj 1,5 szklanki wody. Brązowy ryż wymaga więcej wody zaś ryż krótkoziarnisty mniej. Ryż gotowany w większej ilości wody …
Przed ubijaniem śmietanę najlepiej włożyć do zamrażalnika na 10-15 min. Po tym czasie ubijać w chłodnej metalowej lub szklanej misce (którą wcześniej można potrzymać kilka minut w lodówce), zimną …
W ostatnich latach zioła wracają do łask – ponownie zaczynamy doceniać ich właściwości lecznicze, zastępujemy nimi – jeżeli to tylko możliwe – syntezowane w warunkach laboratoryjnych, sztuczne farmaceutyki. Ziołolecznictwo …
Suszone pomidory są pyszne, a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga ogromnej wprawy, jest natomiast niemałą oszczędnością – pod koniec lata świeże pomidory kosztują grosze, a …
Wartości lecznicze ziół zależą w dużym stopniu od sposobu ich suszenia. Suszyć powinno się jak najkrócej i jak najszybciej po zbiorze, w warunkach naturalnych (powietrze, słońce) lub w suszarniach …
Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem, wiele jego aspektów może być dla Ciebie tajemnicą. Wątpliwości mogą budzić np. rodzaje ciast, masy, dbanie o to, aby ciasto pięknie wyrosło, …
Gdy przygotowujemy w domu przetwory chcąc wydłużyć trwałość i zapobiec ich psuciu musimy je ochronić przed dostępem powietrza, w tym celu powinniśmy pasteryzować słoiki z naszymi przetworami. Pasteryzacja polega …