Kategoria: Kuchnia
Planujesz zrobić kotlety, ale nie zdecydowałeś jeszcze jakie? Obecnie w internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na różnego rodzaju kotlety (i nie tylko). Z kurczaka, z mięsa wieprzowego, wegetariańskie i …
Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe to: 0,25 kg mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (woda jest niezbędna, ponieważ dodaje naleśnikom lekkości) dwa jajka szczyptę soli. Proporcje mogą być …
Nie od dziś wiadomo, że Polacy jedzą bardzo mało ryb. Przeciętny Kowalski zjada zaledwie 12 kg ryb rocznie. To bardzo mało w porównaniu z innym krajami świata.Ryby zawierają wysokiej …
Do kiszenia kapusty potrzeba: 5 kg kapusty białej 0,5 kg marchwi 1dkg kminku 8-10 dkg soli szarej Wykonanie: Dużą kapustę należy poszatkować a następnie wymieszać w misce z marchwią, …
Melony mają wodnisty bądź lekko mączysty miąższ w kolorze białym, żółtym lub zielonkawym, ponadto aromat melona jest bardzo intensywny. Dzisiaj radzimy, jak je jeść i jak wybierać. Zapraszamy …
Jeśli chcesz ugotować smaczny makaron, a nie wiesz jak się do tego zabrać to dobrze trafiłeś. Poniżej podam wskazówki dzięki którym Twój makaron nie przyklei się do garnka ani …
Sushi to chyba najbardziej znana japońska potrawa. Składa się z ryżu zaprawianego octem i różnych dodatków m.in. warzyw, owoców morza, ryb czy jajek. Kawałeczki sushi zazwyczaj otoczone są algami. …
Ci, którzy piją absynt, wiedzą, że czynność ta wiąże się ze specjalnym rytuałem podczas jego przygotowywania. Niezbędne są: absynt, łyżeczka do absyntu, szklanka, cukier w kostkach, karafka z wodą i …
Produkowanie domowego wina, które będzie miało wyjątkowe efekty smakowe, wymaga odpowiedniej wiedzy. Warto m.in. pamiętać o tym, aby robić je z owoców dobrej jakości, a nie takich, które pozostały …
Peklowanie jest to proces technologiczny, który polega na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso. Jego najważniejszymi efektami są utrwalenie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa oraz przedłużenie …