Kategoria: Kuchnia
Koktajl bananowo-truskawkowy to niezwykle zdrowy napój, który idealnie sprawdza się w okresie letnim. Banany zawierają sporą ilości potasu, witaminy C i błonnika. Szybko wywołują uczucie sytości. Ograniczają zatem spożywanie …
Rosół to jedna z narodowych polskich potraw, bez której nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu. To zupa, którą przygotowuje sie stosunkowo długo. Abu ugotować pyszny i esencjonalny rosół należy gotowanie …
Przekładaniec to ciasto które zostało przecięte i przełożone masą minimum dwa razy. Oprócz różnorodnych kremów, ciasto można przekładać galaretką, marmoladą, budyniem lub gęstą bitą śmietaną. Poniżej znajdziesz przepis na …
Do przygotowania domowych lodów zawsze należy brać produkty świeże. Jeśli dodajemy owoce, muszą one być dojrzałe i nieuszkodzone. Produkty typu mleko, jajka czy śmietanka najlepsze są oczywiście wiejskiego pochodzenia …
Gotowanie jest przyjemne i – wbrew pozorom – wcale nie takie trudne :) Często jednak osoby początkujące, dopiero uczące się sztuki gotowania, borykają się z szeregiem problemów, których jest …
Jeżeli toast wznosimy na weselu to według tradycji, pierwszy toast powinien wznieść ojciec Panny Młodej witając zięcia w rodzinie. Potem dopiero jest kolej na ojca pana młodego, który wita …
Ciężko wyobrazić sobie polską kuchnię bez schabu. Zazwyczaj stanowi smakowity posiłek nie tylko na niedzielny obiad. Dania z tego mięsa są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Całe szczęście, że …
Na szybki obiad w gronie najbliższych najlepszy jest kurczak, którego bardzo prosto przygotować. Jego delikatne mięso doskonale nadaje się do kotletów, zup, wywarów i dań głównych. Dobrze komponuje się …
Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 15 dkg mąki cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, na początku ubijania dodać szczyptę soli. Kiedy piana …
Głównym składnikiem każdego chleba jest mąka pszenna lub żytnia oraz woda, sól i zakwas. Wygląd i smak cista chlebowego zmieniały się w przeciągu lat w wyniku doskonalenia technik otrzymania mąki …