Gotowanie jest przyjemne i – wbrew pozorom – wcale nie takie trudne :) Często jednak osoby początkujące, dopiero uczące się sztuki gotowania, borykają się z szeregiem problemów, których jest rozwiązanie jest na szczęście o wiele prostsze, niż może się wydawać.
Do takich kuchennych problemów należy dylemat, jak zagęścić sos.
Sposoby na zagęszczenie sosu
Na pewno wiele z was stało niejeden raz przed takim dylematem. Czym najlepiej zagęścić sos? Dzisiaj mamy dla was kilka metod, które zawsze zdają egzamin. To, po którą z nich sięgniecie, powinno zależeć m.in. od tego, co w danym momencie macie pod ręką – większość przedstawionych poniżej produktów należy bowiem do „zagęstników” uniwersalnych.
Mąka pszenna i ziemniaczana
Sos możecie zagęścić odrobiną mąki. Oczywiście mąkę należy rozmieszać w szklance z zimna wodą, a następnie dodać do sosu, cały czas mieszając. Ilość mąki zależy od tego, jaką ilość sosu chcecie zagęścić oraz jak gęsty ma być. Całość należy doprowadzić do wrzenia.
Chleb
Należy jak najbardziej rozdrobnić chleb (bez skórki) i wrzucić do sosu. Można również użyć bułki tartej. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.
Śmietana
Trzeba wlać 3 łyżki śmietany do kubka, dodać do niej gorącego sosu i rozmieszać. Zawartość kubka wlać do gotującego się sosu, cały czas mieszając.
Siemię lniane
Postępujcie z nim tak samo, jak z mąką: rozmieszajcie je z wodą i wlać do sosu.
Cukinia
Należy wrzucić do sosu kostki cukinii świeżej lub mrożonej do sosu i doprowadzić do wrzenia.
Ziemniak
Można też zmiksować ziemniaka i dodać do sosu. Oczywiście tak jak w poprzednich przypadkach całość należy doprowadzić do wrzenia.
Soczewica
Do garnuszka z sosem należy wsypać garść soczewicy. Gotować do momentu, aż soczewica będzie rozgotowana.
cool.
ja zagęszczam sos serkiem topionym tak właśnie tak serkiem topionym,
w osobnym garneczku : topię owy serek z odrobiną mleka by się nie przypalił :) a następnie łącze stopniowo z sosem.Sprawia to że sos jest bardziej delikatny. A ważna sprawa a mianowicie nie wiem dlaczego idealnie rozpuszcza się tylko jeden serek firmy sertop złoty ementaler można go kupić chyba w każdym spożywczaku NIE ROZPUSZCZAJĄ SIĘ żadne hohlandy czy inne takie przetestowałam i potem latały mi po sosie takie serki jak lane ciasto ogólnie nie fajnie to wyglądało
polecam ten sposób :)
http://www.sertop.com.pl/galery/big73b6a4c7116d6c4b463a3d63b84694e9.jpg
Potrawy typu ,,gulasz” zagęszczam startym drobniutko ziemniakiem.Pod koniec przygotowywania mięsa(w sosie własnym)dodaję startego ziemniaka i tak gotuję jeszcze ok.10-50 minut.Tak zagęszczony sos nadaje się dla małych dzieci lub osób na diecie lekkostrawnej.