Jak zagęścić sos?

Gotowanie jest przyjemne i – wbrew pozorom – wcale nie takie trudne :) Często jednak osoby początkujące, dopiero uczące się sztuki gotowania, borykają się z szeregiem problemów, których jest rozwiązanie jest na szczęście o wiele prostsze, niż może się wydawać.

Do takich kuchennych problemów należy dylemat, jak zagęścić sos.

Sposoby na zagęszczenie sosu

Na pewno wiele z was stało niejeden raz przed takim dylematem. Czym najlepiej zagęścić sos? Dzisiaj mamy dla was kilka metod, które zawsze zdają egzamin. To, po którą z nich sięgniecie, powinno zależeć m.in. od tego, co w danym momencie macie pod ręką – większość przedstawionych poniżej produktów należy bowiem do „zagęstników” uniwersalnych.

Mąka pszenna i ziemniaczana

Sos możecie zagęścić odrobiną mąki. Oczywiście mąkę należy rozmieszać w szklance z zimna wodą, a następnie dodać do sosu, cały czas mieszając. Ilość mąki zależy od tego, jaką ilość sosu chcecie zagęścić oraz jak gęsty ma być. Całość należy doprowadzić do wrzenia.

Chleb

Należy jak najbardziej rozdrobnić chleb (bez skórki) i wrzucić do sosu. Można również użyć bułki tartej. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.

Śmietana

Trzeba wlać 3 łyżki śmietany do kubka, dodać do niej gorącego sosu i rozmieszać. Zawartość kubka wlać do gotującego się sosu, cały czas mieszając.

Siemię lniane

Postępujcie z nim tak samo, jak z mąką: rozmieszajcie je z wodą i wlać do sosu.

Cukinia

Należy wrzucić do sosu kostki cukinii świeżej lub mrożonej do sosu i doprowadzić do wrzenia.

Ziemniak

Można też zmiksować ziemniaka i dodać do sosu. Oczywiście tak jak w poprzednich przypadkach całość należy doprowadzić do wrzenia.

Soczewica

Do garnuszka z sosem należy wsypać garść soczewicy. Gotować do momentu, aż soczewica będzie rozgotowana.

sos pomidorowy

4/5 - (19 votes)

3 komentarze

  1. ktoś 25 marca 2013
  2. martyna 6 czerwca 2013
  3. Ewa 15 stycznia 2015

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.