Olej lniany to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju naszego organizmu i chronią przed wieloma chorobami,wynikającymi z nadmiaru złego cholesterolu. Wzbogacenie w nie diety zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca, nadciśnienie, miażdżycę…
Nie każdy wie, jak należy stosować olej lniany, i nie każdy ma pomysły, do jakich potraw go dodawać. Wskazówki odnośnie do używania oleju lnianego znajdziesz tutaj – , natomiast dzisiaj mamy dla Ciebie przepis na sałatkę śledziową z olejem lnianym. Zapraszamy do lektury i kuchennych eksperymentów!
Potrzebne będą:
- 3 płaty śledziowe marynowane,
- 5 ogórków konserwowych,
- mały słoiczek pieczarek konserwowych,
- 2 cebule,
- 1 małe jabłko,
- 2 łyżki oleju lnianego,
- sól oraz pieprz do smaku.
Przygotowanie
Śledzie myjemy i – jeżeli są bardzo słone – moczymy w wodzie, aby zniwelować słony smak, a potem kroimy w drobną kostkę. Ogórki i pieczarki kroimy drobno, cebulę również drobno siekamy.
Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z olejem i przyprawami. Wstawiamy do lodówki na godzinę, aby sałatka się „przegryzła”… i gotowe!
Życzymy smacznego!