Jak zrobić sałatkę śledziową z olejem lnianym?

Olej lniany to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju naszego organizmu i chronią przed wieloma chorobami,wynikającymi z nadmiaru złego cholesterolu. Wzbogacenie w nie diety zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca, nadciśnienie, miażdżycę…

Nie każdy wie, jak należy stosować olej lniany, i nie każdy ma pomysły, do jakich potraw go dodawać. Wskazówki odnośnie do używania oleju lnianego znajdziesz tutaj – , natomiast dzisiaj mamy dla Ciebie przepis na sałatkę śledziową z olejem lnianym. Zapraszamy do lektury i kuchennych eksperymentów!

Przepis na sałatkę śledziową z olejem lnianym 

Potrzebne będą:

  • 3 płaty śledziowe marynowane,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • mały słoiczek pieczarek konserwowych,
  • 2 cebule,
  • 1 małe jabłko,
  • 2 łyżki oleju lnianego,
  • sól oraz pieprz do smaku.

Przygotowanie

Śledzie myjemy i – jeżeli są bardzo słone – moczymy w wodzie, aby zniwelować słony smak, a potem kroimy w drobną kostkę. Ogórki i pieczarki kroimy drobno, cebulę również drobno siekamy.

Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z olejem i przyprawami. Wstawiamy do lodówki na godzinę, aby sałatka się „przegryzła”… i gotowe!

Życzymy smacznego!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.