Jak zrobić zimową sałatkę?

Zima to czas, kiedy nie mamy takiego jak na wiosnę, latem czy jesienią dostępu do świeżych warzyw czy owoców. Nie powinno to jednak oznaczać konieczności rezygnacji z kolorowych, pysznych sałatek – wręcz przeciwnie – zwłaszcza zimą są one niezbędne dla naszego zdrowia.

Dzisiaj prezentujemy prosty przepis na lekką zimową sałatkę, idealną także na bożonarodzeniowy stół.

Przepis na zimową sałatkę

Potrzebne będą:

  • 40 dag czerwonej kapusty,
  • 1 twarda gruszka,
  • kawałek pora,
  • orzechy pistacjowe,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • biały pieprz,
  • dwie łyżki majonezu.
Sposób przygotowania:

Kapustę oraz pora myjemy, następnie odsączamy, drobno kroimy, wkładamy do osobnych naczyń, przelewamy wrzątkiem i ponownie odsączamy. Gruszkę myjemy, kroimy w plastry, łączymy z porem i kapustą w salaterce, przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu, skraplamy sokiem z cytryny, dodajemy majonez i posypujemy drobno posiekanymi orzechami.

Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki.

Podajemy silnie schłodzoną.

Smacznego!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.