Zima to czas, kiedy nie mamy takiego jak na wiosnę, latem czy jesienią dostępu do świeżych warzyw czy owoców. Nie powinno to jednak oznaczać konieczności rezygnacji z kolorowych, pysznych sałatek – wręcz przeciwnie – zwłaszcza zimą są one niezbędne dla naszego zdrowia.
Dzisiaj prezentujemy prosty przepis na lekką zimową sałatkę, idealną także na bożonarodzeniowy stół.
Przepis na zimową sałatkę
Potrzebne będą:
- 40 dag czerwonej kapusty,
- 1 twarda gruszka,
- kawałek pora,
- orzechy pistacjowe,
- sok z cytryny,
- sól,
- biały pieprz,
- dwie łyżki majonezu.
Kapustę oraz pora myjemy, następnie odsączamy, drobno kroimy, wkładamy do osobnych naczyń, przelewamy wrzątkiem i ponownie odsączamy. Gruszkę myjemy, kroimy w plastry, łączymy z porem i kapustą w salaterce, przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu, skraplamy sokiem z cytryny, dodajemy majonez i posypujemy drobno posiekanymi orzechami.
Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki.
Podajemy silnie schłodzoną.
Smacznego!