Letnia sałatka – smaczna, zdrowa i niskokaloryczna!
Lato to czas kiedy nie mamy raczej ochoty na ciężkie, tłuste dania. Nasz organizm za to domaga się warzyw i owoców. W sklepach, na bazarach czy własnych działkach i ogródkach znaleźć możemy świeże i różnokolorowe warzywa, zioła i przyprawy.
Dlaczego więc nie wykorzystać i stworzyć smaczne oraz zdrowe danie? Istnieje przecież wiele rodzajów sałatek, np. warzywne, warzywno-ryżowe, warzywno-makaronowe. Dzisiaj mamy dla was przepis na letnią świeżą sałatkę warzywną.
Do przyrządzenia sałatki warzywnej na bazie sałaty lodowej potrzebne będą nam także pomidory, ogórki, papryka, rzodkiewka, kukurydza, zioła oraz przyprawy.
Sałatę lodową rwiemy na małe fragmenty, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, posypujemy ziołami, np. bazylią, oregano, szczypiorkiem, koperkiem, pietruszką. Sałatę możemy skropić delikatnie oliwą z oliwek bądź polać sosem sałatkowym.
Sałatę lodową z powodzeniem zastąpić można kapusta pekińska. Oczywiście wybór dodatków, warzyw i przypraw zależy od nas samych.
Wiosenne sałatki nie tylko smakują, ale również pięknie wyglądają. Miska kolorowych warzyw z pewnością ozdobi nie jeden stół. Tego rodzaju sałatki będą idealnym dodatkiem do dań grillowych i letnich obiadów.